Windows 3.1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Windows 3.1x
Logo
Ontwikkelaar(s) Microsoft
OS-familie Windows
Voorganger Windows 3.0 (1990)
Opvolger Windows 3.1 for Workstations (1993)
Bronmodel Closed source
Uitgebracht 6 april 1991
Recentste uitgave Windows 3.11 
(31 december 1993)
Codenaam Janus
Licentie(s) Microsoft EULA
Status Ondersteuning beëindigd per 31 december 2001
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Windows 3.1x was een vernieuwde versie van Windows 3.0 die in 1992 gelanceerd werd. Windows 3.1 was net als Windows 1.0 en Windows 2.0 gebaseerd op MS-DOS. Windows 3.1 was de vierde versie van Microsoft Windows. Door de populariteit van Windows 3.0 besloot Microsoft om de upgrade naar Windows 3.1 niet gratis aan te bieden.[1]

Vernieuwingen[bewerken | brontekst bewerken]

Door een aantal nieuwe toevoegingen werd dit een erg succesvolle versie van Windows. Zo werd het voor het eerst het mogelijk om gebruik te maken van een geluidskaart, de SoundBlaster Pro. Ook bevatte de Windows-versie Patience, een computerspel dat jarenlang het meest gespeelde spel is geweest.

Bestandsbeheer[bewerken | brontekst bewerken]

Bestandsbeheer was zichtbaar verbeterd ten opzichte van Windows 3.0 met multimedia uitbreidingen, alle multimedia functionaliteiten die voorheen alleen binnen Windows 3.0 with Multimedia Extensions waren vanaf Windows 3.1 geïntegreerd.

Internet toegang[bewerken | brontekst bewerken]

Internet Explorer 2 tot en met Internet Explorer 5 waren volledig ondersteund voor Windows 3.1

Verkoopcijfers[bewerken | brontekst bewerken]

Er werden in de eerste 2 maanden al 3 miljoen exemplaren verkocht. Ook was het succes te danken aan de populaire tekstverwerker Word en de opkomst van Internet en Internet Explorer. Met Windows 3.1 was het voor bedrijven en organisaties aantrekkelijker om een Windowsomgeving te implementeren, mede door de opkomst van Windows NT Server, dat het opzetten van een domein en bestandsbeheer voor beheerders makkelijker maakte begon het gebruik maken van Windows programmatuur binnen bedrijven interessant te worden, toentertijd domineerde Novell nog de ICT markt.

Gebruik in de eenentwintigste eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2015 veroorzaakte een Windows 3.1 computer een storing bij de luchtverkeersleiding. Deze computer werd gebruikt bij het opstijgen en landen om piloten informatie de zogenoemde Runway Visual Range. Mede door het mistige weer werd besloten vliegtuigen uit voorzorg aan de grond te houden.[2]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]