Windows 3.x

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Windows 3.x
Ontwikkelaar Microsoft
OS-familie Windows 3.x
Voorganger Windows 2.0 (1987)
Opvolger Windows 95 (1995)
Bronmodel Closed source
Uitgebracht 22 mei 1990
Laatste uitgave 3.2 (alleen in het Chinees) 
(1994)
Codenaam Janus, Jastro en Snowball
Licentie Microsoft EULA
Status Ondersteuning beëindigd per 31 december 2001
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Windows 3 is een oorspronkelijk 16 bit-besturingssysteem van Microsoft, maar werd later ook in 32 bitversies uitgebracht. Windows 3.0 was het logische vervolg op Windows 2.1/386 uit 1988. Met Windows 3.0 was de 640kB-geheugengrens die gold voor DOS geen beperking meer, en kon ook het extra geheugen gebruikt worden. Bovendien werd met Windows 3.11 de snelheidsverhogende 32 bits-access voor harde schijven geïntroduceerd.

Windows 3.1[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf Windows 3.1 kreeg Microsoft Windows grote bekendheid. Dit is vooral te danken aan de tekstverwerker Word, en door de opkomst van multimedia en Internet. Als grafische schil werd Programmabeheer gebruikt en om bestanden te beheren was men aangewezen op het programma Bestandsbeheer.

Naast het spel mijnenveger, wat bij Windows 3.1 reversi uit Windows 3.0 verving, bevatte deze versie ook het kaartspel patience (solitaire). Dit was jarenlang het meest gespeelde computerspel. Windows 3.x had nog geen taakbalk, maar geluiden, bewegende beelden (multimedia) en gebruik van Internet waren al mogelijk vanaf versie 3.1. Bestandsnamen moesten echter nog steeds voldoen aan de DOS-bestandsnamen, waardoor deze maar 8 tekens lang konden zijn (plus 3 voor de extensie).

Versies[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan verschillende sub-versies (16 bit):

Windows NT-versies (32 bit):

Systeemeisen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Intel 80286 processor of beter
  • 2 MB RAM
  • 6,2 MB vrije hardeschijfruimte

Calmira[bewerken | brontekst bewerken]

Na de komst van Windows 95 zijn er programma's ontwikkeld die Windows 3.x er meer als Windows 95 uit lieten zien. Calmira is daarvan de bekendste. Het bevat een taakbalk, een start-knop met menu, een verkenner, etc. (Vanaf Windows 95 is dit het programma Explorer.exe).

Van Calmira is in een later stadium de broncode openbaar gemaakt en onder GPL-licentie vrijgegeven. Op dat moment werd het programma echter al niet veel meer gebruikt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]