Windtalkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Windtalkers
Regie John Woo
Producent John Woo
Scenario John Rice
Joe Batteer
Hoofdrollen Nicolas Cage
Christian Slater
Adam Beach
Muziek James Horner
Distributie MGM (Noord-Amerika)
20th Century Fox (Internationaal)
Pathè (Frankrijk)
01 Distribution (Italië)
Genre Verenigde Staten: 14 juni 2002
België: 4 september 2002
Nederland: 12 september 2002
Speelduur 134 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $115 miljoen
Opbrengst $77.6 miljoen
Gewonnen prijzen 1 World Stunt Award
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Windtalkers is een film over de Tweede Wereldoorlog uit 2002, die is geregisseerd door John Woo. Nicolas Cage en Christian Slater spelen de rollen van twee Amerikaanse mariniers in Saipan, Japan.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het Amerikaans leger gebruikt in de Tweede Wereldoorlog een codesysteem van de Navajo-indianen. De twee mariniers Joe Enders en Pete Anderson krijgen de opdracht tijdens de explosieve en gewelddadige verovering van het Japanse eiland Saipan twee Najavo-codetaalsprekers te beschermen en te doden indien ze gevangen worden genomen door de Japanners, zodat de Japanners de code niet kunnen kraken.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]

Windtalkers werd opgenomen op Hawaï. Centraal staat de Slag om Saipan in de Tweede Wereldoorlog, waarbij aan Japanse zijde meer dan veertigduizend mensen omkwamen en aan Amerikaanse zijde circa 5.000. Oorspronkelijk werd Steve Termath gecast in de rol van soldaat Nellie, maar moest de productie vroegtijdig verlaten omdat hij daadwerkelijk voor militaire dienst werd opgeroepen.

De film was financieel geen succes. De totale opbrengst bedroeg 77.6 miljoen dollar, tegen een budget van 115 miljoen dollar. De première van de film werd meerdere malen uitgesteld. Recensies waren wisselend over de film. Op Rotten Tomatoes scoort de film 33% aan goede beoordelingen. Een veelgehoord punt van kritiek was dat de film zich te veel focuste op Cages personage en te weinig op de codetaal en de codesprekers zelf, waar de titel op slaat. Wat ook werd opgemerkt is dat Cage, alhoewel hij een gevestigde acteur is, wellicht te oud is voor de rol van een jonge, verwarde legerofficier. Wat eveneens opvalt is dat het Amerikaans leger in werkelijkheid de slag vrij ruim won, terwijl in deze film aan zowel Japanse als Amerikaanse zijde grote verliezen worden geleden.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Genomineerde Categorie Resultaat
2003 Harry Award Beste mannelijke bijrol genomineerd
World Stunt Awards Brett A. Jones Beste vuurstunt gewonnen
Al Goto & David Wald Beste vuurstunt genomineerd
Spencer Sano Beste werk op grote hoogte genomineerd

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]