Saipan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Saipan
Eiland van Verenigde Staten
Locatie Saipan
Locatie
Land Verenigde Staten
Eilandengroep Noordelijke Marianen
Locatie Grote Oceaan
Algemeen
Oppervlakte 122,9 km²
Inwoners (2010) 48.220
Lengte 20 km
Breedte 9 km
Hoogste punt Mount Tapochau (457 m)
Foto's
Saipan en Tinian
Saipan en Tinian
Saipan vanuit de lucht

Saipan is een Oceanisch eiland, onderdeel van de regio Micronesië. Staatkundig gezien is het eiland een onderdeel van het Amerikaanse gebiedsdeel Noordelijke Marianen in de Grote Oceaan, waarvan het een gemeente en de hoofdstad is, hoewel er geen eigenlijke plaats met de naam Saipan bestaat — de regeringsgebouwen bevinden zich in Capital Hill.

Saipan is een van de toppen van vijftien vulkanische bergen die de eilandengroep de Marianen vormen. Saipan ligt ten noorden van het eiland Tinian en ten zuiden van het eiland Farallon de Medinilla. Het heeft een oppervlakte van 122,9 km² en het hoogste punt is 474 m.

Geschiedenis[bewerken]

Saipan is al meer dan drieduizend jaar bewoond. In 1521 landde Ferdinand Magellaan op het eiland dat vanaf dan een Spaanse kolonie was.

Vanaf 1899 viel Saipan als onderdeel van de Duitse Marianen onder Duits bestuur. In 1914 werd het eiland bezet door Japan dat er visindustrie en rietsuikerplantages tot ontwikkeling bracht. Vanaf de jaren dertig versterkte Japan de militaire aanwezigheid. In 1941 waren er al dertigduizend Japanse militairen gelegerd. Saipan werd op 15 juni 1944 aangevallen door de Verenigde Staten, die er een luchtmachtbasis wilden vestigen van waaruit Tokio zou kunnen worden gebombardeerd met B-29 Superfortress bommenwerpers. De hevige en zeer bloedige Slag om Saipan eindigde op 9 juli met de dood van de laatste drieduizend Japanse soldaten. In totaal kwamen tussen de 40 en 55 duizend Japanners om, onder wie ruim twaalfduizend burgers. Een deel van de Japanners, militairen zowel als vrouwen en kinderen, pleegde zelfmoord door Banzai! roepend van een rots in zee te springen. Aan Amerikaanse zijde sneuvelden vijfduizend soldaten.

Tegenwoordig telt Saipan circa vijftigduizend inwoners. Het eiland leeft grotendeels van toerisme. Op 27 juni 2005 arriveerde de Japanse keizer Akihito op het eiland om de slachtoffers te herdenken.

Flora en fauna[bewerken]

De volgende zoogdieren komen er voor:

Stedenbanden[bewerken]