Naar inhoud springen

Winter World Master Games

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lombardia Games 2024, 4e editie van de Winter World Master Games (erkend door het IOC)

De Winter World Master Games (WWMG) is een internationale wintersportmanifestatie voor 30+ sporters die elke vier jaar wordt georganiseerd door de International Master Games Association. Het is het grootste wintersport-evenement ter wereld dat gehouden wordt voor 30+ sporters.[1] Het is de tegenhanger van de Youth Olympic Games en mag gezien worden als de Olympische spelen voor Masters. [3] Er is ook melding bekend van deze wintersportmanifestatie in 'the Olympic World Library' van het IOC aangezien het IOC niet alleen voor pure topsport wil staan. "The IOC believes that being physically active and participating in sport is of the utmost importance for people of all ages and abilities" [2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Goud, Zilver, Brons bij de Innsbruck 2020-editie van de WWMG

De eerste editie van de WWMG vond plaats in 2010 in het Sloveense Bled, 25 jaar na de eerste editie van de officieuze Olympische Zomerspelen voor Masters, de zogenaamde World Master Games, welke in 1985 al plaatsvonden in Toronto (CAN). Na het Sloveense Bled hebben de Winter World Master Games in 2015, 2020 en in 2024 een editie gekend in Canada, Oostenrijk en Italië. Zowel de Winterspelen als de Zomerspelen worden georganiseerd onder toezicht van de International Master Games Association (IMGA) uit Lausanne, Zwitserland welke middels een aanbestedingsprocedure de Spelen vergeeft aan een gastregio. IMGA is erkend door het Internationaal Olympisch Comité, wat betekent dat het IOC achter de doelstellingen staat van de IMGA toernooien waarvan de Winter World Master games en de World Master Games de basis vormen.[3]

Een levenlang sporten op hoog niveau met als doel de fitste versie van jezelf te kunnen laten zien is waar deze Spelen voor staan. Dat het IOC achter deze games staat via haar support aan IMGA, wordt nog eens bevestigd doordat in de biedingsprocedure voor de Olympische Spelen er gevallen bekend zijn waar het houden van de World Master Games bonuspunten op zou leveren in het bidbook. Sinds 2018 wordt er ook steeds vaker door IMGA gecommuniceerd met IOC en probeert men mee te liften op de infrastructuur van de echte Olympische Spelen. Zo werden in januari 2024 de Spelen in Lombardije (en langebaanschaatsen in Trentino), Italië, gehouden en werd een voorproef van infrastructuur, logistiek en personeel gehouden voor de Winterspelen van 2026 Milano-Cortina. Het ministerie van Toerisme vormde hierbij een spil. De internationale Bonden op hun beurt startten richting hun achterban met promoten van deze spelen. Zo deed FIS (namens skisporten) een bericht uit, maar ook de Nederlandse skifederatie maakte melding vooraf van het toernooi [4] alsmede de KNSB [5] om deelname en bekendheid van dit toernooi te verhogen, gezien de afwezigheid van televisie en grote marketingcampagnes.

Het ritme van deze Winterspelen was eerst iedere 5 jaar maar is in de loop der tijd gelijkgesteld aan de Olympische cyclus van 4 jaar.

Openingsceremonie te Sondrio (ITA) van de Lombardia Games - editie , WWMG2024

Centraal bij de Master Games staat broederschap, verbinding en sportiviteit. Alle type sporters voeren tijdens deze toernooien competitie met elkaar, van ex professionals en zelfs Olympisch deelnemers tot de fanatieke recreant die zijn sportleven avontuurlijk wilt houden en reizen als doel heeft, tot de elite sporter die onbetaald het uiterste van zichzelf wil vergen om grenzen te blijven verleggen. Voor meedoen geldt de originele Olympische gedachte vanuit de Griekse oudheid: iedereen mag meedoen [6]. Winnen kan er maar 1 (Per leeftijdscategorie). Betaalde sporters zijn uitgesloten voor deze Spelen tenzij zij kunnen bewijzen al een periode niet meer betaald sporter te zijn.

Dit heeft ten gevolge gehad dat winnaars van de WWMG vaak in het kaliber gezocht moeten worden van atleten die nooit de stap naar professioneel sporter hebben gezet, maar doelen blijven stellen om het avontuur. o.a. in het eindrapport van de Spelen van 2015 werd duidelijk dat meer dan 70% v/d deelnemers van WWMG een universitair of HBO-diploma heeft, wat mogelijk duidt op een verband tussen de keuzes die deze atleten maakten toen zij konden kiezen voor zuiver (betaald) sporten of sporten in combinatie met educatie.

Sporters als Arjan Elferink (NED), Michiel Wienese (NED) maar ook ex Olympiërs en WK-gangers als Tomomi Okazaki (JPN) en Mark Ooijevaar (NED) wisten de eer voor hun land hoog te houden bij de tot nu toe gehouden edities door goud te winnen. Mark Ooijevaar wist zelfs ongeslagen te blijven na 2 edities van de WWMG, 4 maal goud in Innsbruck (WWMG 2020) en 4 maal in Baselga di Pine (WWMG2024). Hetzelfde geldt voor Arjan Elferink met 8 maal goud verdeeld over 2 Spelen. De verwachting is dat in de periode 2028 - 2032 vele ex topschaatsers ook mee zullen willen doen, aangezien sportverenigingen vanaf 2024 actiever informeren over dit toernooi.

NED Equipe Langebaanschaatsen WWMG2024 [2] meer dan 160 leeftijdsmedailles

In aanloop naar de WWMG2024 was er veel onzekerheid of het langebaanschaatsen wel op een bergmeer (Lago Palu, 1930m) gehouden kon worden. Ruim 60 Nederlandse schaatsers zijn een week voor start van de Games verhuisd van Sondrio naar Baselga di Pine. Hiermee waren het niet alleen Games in Lombardije, maar ook in Trentino.

De editie van 2028 zal naar aller waarschijnlijkheid medio 2024 bekend gemaakt worden.

Sporten[bewerken | brontekst bewerken]

Sport Bond Disciplines (1e keer in)
Biatlon IBU Biatlon (2010)
Curling WCF Curling (2015)
IJshockey IIHF IJshockey (2010)
Rodelen FIL Rodelen (-)
Schaatsen ISU Kunstschaatsen (2020)

Schaatsen (2015) Shorttrack (2015)

Skiën FIS Alpineskiën (2010)

Freestyleskiën (-) Langlaufen (2010) Noordse combinatie (2020) Schansspringen (2010) Snowboarden (-)

Ski-alpinisme ISMF Ski-alpinisme (2020)
Sleesporten ISBF Bobsleeën (-)

Skeleton (-)

Edities[bewerken | brontekst bewerken]

Spelen Jaar Gaststad / Gastland Datum Landen Sporters Sporten
Totaal M V
I 2010 Bled, Slovenië 25 jan- 31 jan 43 2812 1771 1041 6
II 2015 Quebec, Canada 31 jan - 8 feb 20 1500 945 555 8
III 2020 Innsbruck, Oostenrijk 10 jan - 19 jan 55 ,Scope:Default,Size:!n,Source:,Support:,UseCompact:!f),UseSpellChecking:!n))) 3234 2096 1138 12
IV 2024 Lombardije, Italië 11 jan - 21 jan 10