Wittevrouwenklooster (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wittevrouwenklooster
Het Wittevrouwenklooster omstreeks 1725 afgebeeld naar een onbekend voorbeeld uit rond 1600.
Plaats Utrecht
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 7′ OL
Kloosterorde Norbertinessen
Gebouwd in 13e eeuw
Gesloopt in (o.a.) 1710
Wittevrouwenklooster (Binnenstad)
Wittevrouwenklooster
Portaal  Portaalicoon   Religie

Het Wittevrouwenklooster is een verdwenen vrouwenklooster in de Nederlandse stad Utrecht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het klooster werd in het tweede kwart van de 13e eeuw opgericht. Het behoorde tot de St. Maria Magdalena-orde voor boetvaardige ex-prostituees en werd binnen de stadsmuren gevestigd in de noordoosthoek van de stad. In de 14e eeuw is het overgegaan naar de premonstratenzers- of norbertijnenorde, waarbij na 1350 vooral adellijke vrouwen tot de kloostergemeenschap gingen behoren.

Na de Reformatie bleef het klooster gehandhaafd. Het klooster kwam onder de ridderschap en Staten van Utrecht te vallen en zij bepaalden het bestuur en beheer. Veel goederen werden vervolgens verkocht. In de 17e eeuw kwamen de vrouwen meer en meer buiten het kloosterterrein te wonen. In het derde kwart van de 17e eeuw braken nog meerdere branden uit die een deel van de kloostergebouwen verwoestten. Rond 1710 zijn nog overgebleven bouwwerken gesloopt waarbij de grond werd herbestemd voor huizenbouw.[1]

Overgebleven buurt- en straatnamen in Utrecht na de opheffing en afbraak van dit klooster zijn vandaag de dag onder andere Wittevrouwen, Buiten Wittevrouwen, Wittevrouwensingel en Wittevrouwenstraat. Omdat de nonnen witte kledij droegen kreeg het klooster deze naam. Een broodjeaapverhaal is dat witte wieven de oorzaak zijn van de naam van het klooster en/of de andere namen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Waarmee niet gezegd wordt dat uiteindelijk rond 1710 de laatste gebouwen gesloopt zijn geweest.