Ceciliaklooster (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ceciliaklooster
Zicht op de Neude in noordelijke richting in 1618. Links is de kapel van het Ceciliaklooster goed zichtbaar.
Plaats Utrecht
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 7′ OL
Stroming Moderne Devotie
Kloosterorde Derde Orde van de Franciscanen
Gebouwd in 1396
Gesloopt in 1920
Gewijd aan Cecilia
Ceciliaklooster (Binnenstad)
Ceciliaklooster
Portaal  Portaalicoon   Religie

Het Ceciliaklooster was een klooster in de binnenstad van Utrecht gelegen tussen de Oudegracht en de Neude. Het voormalige hoofdpostkantoor staat nu op de plek waar het klooster heeft gestaan. Het was gewijd aan de heilige Cecilia.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1396 werd het stuk grond aangekocht waar het klooster zou verrijzen. Oorspronkelijk was een convent voor de Zusters van het Gemene Leven, maar toen de Moderne Devotie in de ban was gedaan stapte men massaal over op de Derde Orde van de Franciscanen (tertiarissen). Dit klooster was voornamelijk bedoeld voor vrouwen van adel en zodoende zeer welvarend. Vanuit dit klooster werd in 1423 buiten Utrecht een buitenhof gesticht dat later zou uitgroeien tot het Klooster Bethlehem. Beide kloosters waren aangesloten bij het tertiarissenkapittel in Utrecht.
Na de reformatie mocht het katholicisme niet meer beoefend worden, maar het klooster bleef desondanks bestaan tot 1647. Toen de kloostergebouwen waren verkocht aan de stad Utrecht werd er de Munt in gevestigd. In 1920 werden de gebouwen gesloopt voor het nieuwe postkantoor.Zie de categorie Ceciliaklooster (Utrecht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.