Hoofdpostkantoor (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpostkantoor
Voorzijde aan de Neude
Voorzijde aan de Neude
Locatie Utrecht
Oorspr. functie Postkantoor
Opening 1924
Sluiting 2011
Bouwstijl Amsterdamse school
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 514259
Architect J. Crouwel jr.
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het gebouw van het voormalige Hoofdpostkantoor van de Nederlandse stad Utrecht staat aan de Neude[1].

Beschrijving[bewerken]

Het voormalige Hoofdpostkantoor is een ontwerp van de architect J. Crouwel jr. in de stijl van de Amsterdamse school en werd in 1924 opgeleverd. De hal van het gebouw is indrukwekkend door de hoge paraboolvormige bogen.

In de hal hangt een zestal beelden van arduin. Vijf van deze mensfiguren stellen de verschillende werelddelen voor en ze worden vergezeld van een bijbehorend dier, een zesde beeld gaat over de handel en welvaart. De beelden en ornamenten zijn van de hand van Hendrik van den Eijnde. Ook de twee leeuwen aan de buitenzijde voor de ingang zijn van zijn hand. Deze zijn later geplaatst en maakten in eerste instantie geen deel uit van het ontwerp, maar werden op verzoek van de bevolking van Utrecht gemaakt. De grote klok in de hal is gemaakt door De Porceleyne Fles. Het glas-in-loodwerk boven de ingang is van de hand van Richard Roland Holst en stelt voor de "Nederlandse Maagd in de tuin der provinciën".

In de jaren zeventig is het gebouw gerenoveerd onder leiding van René van Raalte. In 2008 werd bekend dat Fortis Vastgoed (nu a.s.r. vastgoed ontwikkeling) het gebouw van KPN zal overnemen.[2] Op 28 oktober 2011 is het als allerlaatste zelfstandige postkantoor van Nederland gesloten.[3][4] Enige jaren kon er geen herbestemming voor worden gevonden tot medio 2015 bekend werd dat er onder meer de Centrale Bibliotheek van de stad in wordt gevestigd vanaf 2017/2018. Het gebouw wordt in een plan uitgebreid met een uitbouw aan de zijde van de Oudegracht.[5]

Het gebouw staat op de plaats waar vroeger het Sint Ceciliaconvent stond. In dit gebouw was Rijksmunt gevestigd voor de verhuizing naar de Leidseweg. In de hal van het huidige gebouw herinnert een plaquette aan deze voorganger. De plaquette was geschonken door de Utrechtsche Philatelistenvereeniging en herinnert aan de eerste postzegel die hier in 1852 gedrukt werd. De plaquette is een ontwerp van Maarten Pauw.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Fotografische en andere documenten hoofdpostkantoor Utrecht in Het Utrechts Archief