Wolfprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wolf Prize)

De Wolfprijs (Engels: Wolf Prize, Hebreeuws: פרס וולף) is een vooraanstaande Israëlische wetenschaps- en kunstprijs. Sinds 1978 wordt deze jaarlijks aan nog in leven zijnde geleerden en artiesten/kunstenaars uitgereikt die op hun gebied belangwekkende prestaties hebben geleverd en hebben bijgedragen aan een goede verstandhouding tussen de volkeren. De Wolfprijs geldt als zeer prestigieus en komt dicht in de buurt van het niveau van die van de Nobelprijs.[1]

De Wolfprijs wordt door de Wolf Foundation uitgereikt. Deze werd in 1975 door de uit Cuba afkomstige diplomaat Ricardo Wolf opgericht.

De Wolfprijs bestaat uit zes categorieën: landbouw, scheikunde, wiskunde, geneeskunde, natuurkunde en kunsten (laatste is onderverdeeld in architectuur, muziek, schilder- en beeldhouwkunst; een keer in de vier jaar komt een genre aan bod).

Voor elke categorie is een bedrag van honderdduizend dollar beschikbaar. Elk jaar worden de Wolfprijzen met bijbehorende certificaten door de president van Israël aan de gelauwerden in de Knesset overhandigd. Indien meer personen een Wolfprijs hebben gewonnen, wordt het geldbedrag gedeeld.

Israëlische prijswinnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Belgische prijswinnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse prijswinnaars[bewerken | brontekst bewerken]