Naar inhoud springen

Worst Case Scenario (album)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jarune (overleg | bijdragen) op 26 mrt 2020 om 19:21. (Link naar doorverwijspagina Peter Vermeersch gewijzigd in Peter Vermeersch (musicus) met DisamAssist.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Worst Case Scenario
Album van dEUS
Uitgebracht 1994
Genre Rock
Label(s) Mercury
Producent(en) Pierre Vervloesem en Peter Vermeersch
Chronologie
-   1994
Worst Case Scenario
  1996
In a Bar, Under the Sea

(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Worst Case Scenario is de titel van de debuut-cd van de Belgische rockgroep dEUS uit 1994. Het is een van de populairste en invloedrijkste albums uit de Belgische rockgeschiedenis.

Achtergrond

Nadat dEUS de finale had bereikt in Humo's Rock Rally was de tijd gekomen hun debuutplaat uit te brengen. Onder productie van Pierre Vervloesem en Peter Vermeersch kwam het album in februari 1994 uit en kreeg overal positieve recensies en zelfs aandacht in de buitenlandse pers. De clip van "Suds & Soda" werd regelmatig op MTV gespeeld en ze kregen er zelfs een nominatie als "Beste Nieuwkomer" op de MTV Music Awards. De singles "Suds & Soda", "Via" en "Hotellounge" werden bescheiden hits en zijn ook vandaag de dag nog Belgische rockklassiekers. Het bezorgde dEUS meteen de status van cultgroep en maakte de weg vrij voor latere Belgische rockacts met internationale carrière als Evil Superstars, Hooverphonic en K's Choice.

Er bestaan twee verschillende versies van Worst Case Scenario. De ‘Belgische’ versie verscheen op het kleine Waalse platenlabel Bang! en bevatte 13 nummers. De internationale versie werd uitgebracht door Island Records en bevat 14 nummers.

Tracklist (Internationale versie)

  1. Intro
  2. Suds & Soda
  3. W.c.s. (first draft)
  4. Jigsaw You
  5. Morticiachair
  6. Via
  7. Right as Rain
  8. Mute
  9. Lets Get Lost
  10. Hotellounge (Be the Death of Me)
  11. Shake Your Hip
  12. Great American Nude
  13. Secret Hell
  14. Divebomb Djingle

Tracklist (Belgische Versie)

  1. Intro
  2. Suds & Soda
  3. W.c.s. (first draft)
  4. Jigsaw You
  5. Morticiachair
  6. Via
  7. Let Go
  8. Mute
  9. Secret Hell
  10. Lets Get Lost
  11. Hotellounge (Be the Death of Me)
  12. Shake Your Hip
  13. Divebomb Djingle

Achtergrondinformatie bij de songs

  • De voorgelezen tekst in "Intro" gaat over een zeldzame beenderziekte, wellicht uit een Frans operatieboek gehaald.
  • "Suds & Soda" was dEUS' eerste grote hit. Ze werd zelfs in Beavis and Butt-head gespeeld tot amusement van de figuren. Deze track werd later ook gecoverd door DAAU, waarbij de laatste band ook een zusternummer opnam, genaamd Gin & Tonic.
  • "W.C.S. (First Draft)" bevat een sample uit Frank Zappa's compositie "Little Umbrella's", van zijn album Hot Rats (1969). Het nummer werd opgenomen op de dag dat hij stierf (4 december 1993) met, aldus Tom Barman, "het grootste respect voor de meester." Het nummer bevat verder ook een sample uit Don Cherry's "Bass Figure for Ballatune".
  • De regel "56 Falcon" in "Jigsaw You" verwijst naar het gelijknamige huisnummer op de Falconrui in Antwerpen, waar Barmans toenmalige vriendin woonde.
  • De regel "I skipped the part about love" in "Via" komt uit het R.E.M.nummer: "Low"
  • "Right as Rain" schreef Barman naar aanleiding van de dood van zijn vader. Het werd live opgenomen in een Antwerps café waar geen publiek aanwezig was.
  • De ondertitel "be the death of me" uit "Hotellounge" is ontleend aan het nummer "Heroin" van The Velvet Underground. Toen Rudy Trouvé tijdens de opname een wilde gitaarsolo liet horen ontplofte zijn versterker. Deze explosie is nog steeds op de track zelf te horen.
  • "Great American Nude" is vernoemd naar het gelijknamige schilderij van Tom Wesselmann.

Op de oorspronkelijke uitgave stonden "Great American Nude" en "Right as Rain" er niet op, maar wel het nummer "Let Go". De tracks "Great American Nude" en "Right as Rain" werden ten slotte van de moeilijk te vinden ep "Zea" gehaald en mee op "Worst Case Scenario" gezet.

Heruitgave

In het najaar van 2009 werd "Worst Case Scenario" in een luxe-editie heruitgebracht met de dvd "Time is the State of My Jeans: The Making of Worst Case Scenario" en enkele live videofragmenten uit 1994 en 1995.