Wrts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wrts is een online overhoorprogramma voor woordenschat, dat deel uitmaakt van de community De Digitale School en wordt gefinancierd door Young Capital. De woorden kunnen door gebruikers zelf worden ingevoerd of er kunnen lijsten worden gedownload. Nadat de woorden zijn ingevoerd, kunnen ze worden overhoord. Er kan dan gekozen worden uit acht verschillende overhoormethoden. De naam komt van het Engelse woord words, dat 'woorden' betekent.

Wrts is er ook in het Engels, Duits, Spaans en Frans.

De overheid heeft de subsidie in 2015 stopgezet. WRTS in de oude vorm kan niet bestaan zonder deze subsidie. Daarom zijn er nu betaalde pakketten.

Het programma[bewerken]

In Wrts bestaan een aantal mogelijkheden. Een van mogelijkheden is dat de ingevoerde woordenlijsten in twee richtingen kunnen worden overhoord: bijvoorbeeld Duitse woorden met een Nederlandse vertaling kunnen van het Duits naar het Nederlands, maar ook van het Nederlands naar het Duits overhoord worden. Daarnaast is er de mogelijkheid om het woord te laten uitspreken.

Wrts onthoudt elke gemaakte fout en vraagt deze opnieuw.

Onderaan de pagina staan het aantal gemaakte fouten en goede antwoorden en het aantal woorden dat nog gevraagd zal worden. Aan het eind wordt er een beoordelingscijfer getoond.

Verder is er nog in te stellen of de hoofdletters, accenten, trema's en umlaut, spaties en leestekens belangrijk zijn.

Alle lijsten die zijn ingevoerd worden bewaard op het profiel waarop men is ingelogd. De geüploade lijsten zijn te delen met andere Wrts-gebruikers.

Lijsten met anderen delen kan ook met woordjesleren.nl. Dit is een website met lijsten van verschillende onderwijsmethoden.

De lijsten kunnen naar de computer worden gedownload en zijn compatibel met andere overhoorprogramma's (zoals Teach2000 en OpenTeacher).

Sinds begin 2010 kunnen woorden uitgesproken worden in de talen Nederlands, Duits, Engels en Frans. Hiervoor hoeft geen speciaal programma geïnstalleerd te worden.

Eind 2011 werd de nieuwe versie van Wrts vrijgegeven voor het publiek als testversie. Begin 2015 werd er bètaversie van het nieuwe Wrts online gezet.

In augustus 2015 werd de nieuwe versie van Wrts uitgebracht samen met een nieuwe applicatie voor iOS en Android.

Overhoormethoden[bewerken]

In Wrts bestaan 8 verschillende overhoormethoden. Deze zijn onderverdeeld in vier verschillende speltypes. Dit zijn de vier speltypes:

  • Spelling.
  • Makkelijk.
  • Moeilijk.
  • Toets.

Spelling[bewerken]

Bij het speltype "spelling" is er één overhoormethode. Bij spelling gaat het om de spelling van een woord. Er wordt een woord getoond, dat daarna overgetypt moet worden. De tijd dat het woord in beeld is kan ingesteld worden op 1, 2,5 en 10 seconden.

Makkelijk[bewerken]

Bij het overhoortype makkelijk zijn er twee overhoormethoden.

  • Meerkeuze: Er wordt een woord getoond, met 4 mogelijke antwoorden. Het doel is om het goede antwoord aan te klikken.
  • Reactiespel: Hierbij gaat het er om dat men zo snel mogelijk reageert. Er worden 6 woorden om de beurt geselecteerd, en de leerling moet op het juiste moment op de spatiebalk drukken.

Moeilijk[bewerken]

Bij het overhoortype moeilijk bestaan vier verschillende overhoormethoden.

  • Puzzel: De letters van de woorden worden in willekeurige volgorde getoond en de gebruiker moet het goede woord vormen.
  • Alleen medeklinkers: Men krijgt een woord zonder klinkers te zien. Typ het goede woord over.
  • Alleen de eerste letter: Men krijgt alleen de eerste letter(s) van een woord te zien en moet het woord afmaken.
  • In gedachten: Het woord dat vertaald moet worden, verschijnt op het beeldscherm. Wanneer de leerling het antwoord weet, drukt hij/zij op oké, en dan wordt het antwoord getoond. De leerling ziet dan zelf of hij/zij het fout of goed heeft, en hoeft geen antwoord in te typen.

Toets[bewerken]

Bij het overhoortype toets is er een overhoormethode, namelijk toets. Men vertaalt het hele woord, en typt het in.

App[bewerken]

Naast de online Wrts heeft Wrts een iOS- en Android-app. Met deze app kan men oefenen en de woordenlijsten bekijken.

Sinds februari 2012 zijn er concurrerende apps verschenen in Google Play omdat de Android-app van Digischool alleen de mobiele website verpakt achter een icoontje.

Zie ook[bewerken]