Wrts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

WRTS is een online overhoorprogramma om woorden, zinnen of afbeeldingen te oefenen. De woorden kunnen door gebruikers zelf worden ingevoerd of er kunnen lijsten worden gedownload van andere gebruikers, de docent of van een van de aangesloten uitgevers. Nadat de woorden zijn ingevoerd, kunnen ze worden overhoord. Er kan dan gekozen worden uit acht verschillende overhoormethoden (puzzel, spelling, dictee, meerkeuze, medeklinkers, in gedachten, eerste letter en toets). De naam komt van het Engelse woord words, dat 'woorden' betekent. WRTS is onderdeel van de community De Digitale School en is een dochterbedrijf van Young Capital, een uitzendbureau dat ook de website woordjesleren.nl in beheer heeft.

De overheid heeft de subsidie aan dit bedrijf in 2015 stopgezet. Volgens het bedrijf kan de website in de oude vorm niet blijven bestaan zonder deze subsidie en daarom is er gekozen voor een freemium-model. Dit houdt in dat er zowel een gratis als betaalde versie is.

Het programma[bewerken]

Om WRTS te kunnen gebruiken zijn er woordenlijsten nodig. Alle lijsten die zijn ingevoerd worden bewaard op het profiel waarop men is ingelogd. Deze zijn zelf in te voeren of over te nemen van een ander. Lijsten kunnen worden gedeeld met andere WRTS-gebruikers via een eigen publiek profiel.

De woorden kunnen op verschillende manieren overhoord worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een woordenlijst in twee richtingen te overhoren: Duits-Nederlands, Nederlands-Duits of gemengd. Daarnaast is er een keuze uit actie verschillende overhoormethoden. Daarnaast is er de mogelijkheid om woorden uit te laten spreken door het programma. De talen die ondersteund worden zijn: Nederlands, Fries, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Pools, Russisch, Turks, Chinees (Cantonees & Mandarijn) en Grieks.

Overhoormethoden[bewerken]

In WRTS bestaan 8 verschillende overhoormethoden. Deze zijn onderverdeeld in de categorieën makkelijk en moeilijk. De methoden bij 'makkelijk' zijn aan te raden als de woorden nog niet bekend zijn. De methoden bij 'moeilijk' zijn aan te raden de woorden al wel bekend zijn.

App[bewerken]

Naast de website WRTS, is het ook mogelijk sinds augustus 2015 om WRTS via de app te gebruiken.

Betaalpakketten[bewerken]

Nadat de overheid de subsidie aan dit bedrijf in 2015 heeft stopgezet, heeft het bedrijf er in 2016 een betaald pakket van gemaakt. WRTS biedt nog steeds een gratis versie aan. Deze is beperkt; er kunnen maximaal 10 woordenlijsten worden opgeslagen. Voor WRTS zijn er overigens ook gratis alternatieven.

Kritiek[bewerken]

Sinds WRTS commercieel is gegaan is er veel kritiek op de handelwijze van de website en de prijs/kwaliteitsverhouding. Eerder ingevoerde woordenlijsten van oude gebruikers zijn verwijderd waar het meer dan 10 betrof, waardoor gebruikers gedwongen werden of te betalen of te vertrekken en lijsten elders met de hand weer in te voeren. Ook de prijzen zijn fors, van enkele tientallen tot meer dan 100 euro per jaar zijn bedragen die veel scholieren niet bereid zijn om te betalen. Daarnaast wordt ook nog reclame op de site getoond. Er zijn diverse andere websites die vergelijkbare functies gratis bieden, met of zonder reclame. Ten slotte worden adresgegevens verkocht aan een verzekeringspartner, die vervolgens brieven stuurt naar het huisadres. Beoordelingen op Trustpilot zijn overwegend negatief, en WRTS scoort bijna onderaan binnen de categorie Carrière en Opleidingen.[1]

Externe link[bewerken]