Yahya Jammeh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yahya Jammeh in 2003

Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh (Kanilai, 25 mei 1965) is een Gambiaans militair en staatsman. Hij is de huidige president van Gambia.

Op 22 juli 1994 greep luitenant Yahya Jammeh met een groep jonge officieren de macht in Gambia. Vooral bij de jeugd van het land oogstte hij aanvankelijk veel bijval. Twee jaar had Jammeh nodig om verkiezingen voor te bereiden waarbij zijn positie als juntaleider werd omgezet in die van gekozen president. In 2001, 2006 en 2011 werd hij herkozen. Bij de verkiezingen van 1 december 2016 verloor Jammeh de verkiezingen. Hij wordt opgevolgd door Adama Barrow.

De laatste jaren begint het bewind van Jammeh vreemde trekken te vertonen. Zo houdt hij seances waarbij hij door handoplegging en geheime kruidenmengsels mensen "geneest" van aids en astma. De zalf en het drankje dienen te worden ingenomen met twee bananen.

In 2008 kondigde de moslim Jammeh aan, dat hij elke homoseksueel in zijn land zou laten onthoofden. Hij beschuldigde de media in Gambia van opruiing en begon de pers te intimideren. In 2009 verslechterde de mensenrechtensituatie toen de tante van het staatshoofd bleek te lijden aan ongeneeslijke kanker. Jammeh vermoedde dat zij was behekst. Na haar overlijden werden op 18 maart duizend mensen opgepakt en weggevoerd uit hun dorpen. Volgens Amnesty International werden zij gedwongen om een hallucinogeen drankje in te nemen.

In augustus 2012 kondigde Jammeh aan alle ter dood veroordeelden in Gambia op korte termijn te zullen gaan executeren in een poging het land te "ontdoen van alle criminelen".[1] Deze uitspraak werd op 25 augustus 2012 gevolgd door een bevestiging van de Gambiaanse regering dat negen gevangenen op vrijdag 24 augustus inderdaad door middel van het vuurpeloton ter dood gebracht waren en nog ten minste drieëntwintig gevangenen hetzelfde lot wachtte.[2][3]