Naar inhoud springen

Yolomécatl-formatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door CommonsDelinker (overleg | bijdragen) op 26 feb 2020 om 13:44. (Trigonias_Jay_Matternes.jpg is op Commons verwijderd. Srittau: per c:Commons:Deletion requests/Files in Category:Jay Matternes)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Yanhuitlán-formatie is een geologische formatie in de Mexicaanse staat Oaxaca die afzettingen uit het Laat-Eoceen omvat.

De Yanhuitlán-formatie dateert uit het Chadronian (36,7 – 32 miljoen jaar geleden). Het is de enige bekende fossielenlocatie uit het Laat-Eoceen in tropisch Noord-Amerika. Voorheen waren alle vondsten uit deze periode gedaan in de gematigde en subtropische delen van het continent.

Fauna

De paleofauna wordt aangeduid als de "Iniyoo Local Fauna" en omvat wormhagedissen (Rhineura), landschildpadden (Hadrianus, Stylemys), knaagdieren, hondachtigen en hoefdieren. Het betreft soorten en geslachten die ook bekend zijn uit de westelijke Verenigde Staten. De fossielen van Gregorymys, Jimomys en Nanotragulus uit de Yanhuitlán-formatie zijn de oudst bekende vondsten van deze geslachten. Dit past binnen de opvatting van enkele andere studies waarin tropisch Noord-Amerika wordt beschouwd als het oorsprongsgebied van diverse zoogdiergroepen uit het Mioceen en Plioceen.

Zoogdieren