Protoceratidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Protoceratidae
Protoceras
Protoceras
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
familie
Protoceratidae
Verspreidingsgebied op basis van fossiele vondsten
Verspreidingsgebied op basis van fossiele vondsten
Synthetoceras
Synthetoceras
Afbeeldingen Protoceratidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Protoceratidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Protoceratidae is een familie van uitgestorven evenhoevigen. Soorten uit deze groep leefden in van het Laat-Eoceen tot Vroeg-Plioceen in Noord- en Midden-Amerika.

Uiterlijk en leefwijze[bewerken]

De protoceratiden waren één tot twee meter lang en hadden het uiterlijk van herten. Ze waren echter nauwer verwant aan de kamelen. Het opvallendste kenmerk van deze dieren waren de benige uitgroeisels op de kop, die waarschijnlijk gebruikt werden voor uiterlijk vertoon en bij gevechten tussen rivalen en met roofdieren. Bij sommige geslachten, als de naamgever Protoceras, bleven de uitgroeisels beperkt tot een paar beenknobbels bedekt met huid, maar met name de latere geslachten Syndyoceras en Synthetoceras hadden complexe, gevorkte uitgroeisels. De eerste protoceratiden hadden bovenste snijtanden, die bij de latere vormen ontbraken. Het aantal tenen aan iedere voet nam in de loop der tijd af van vier tot twee gehoefde tenen.

Fossielen[bewerken]

Fossielen van protoceratiden zijn gevonden van Saskatchewan in Canada tot aan het bekken van het Panamakanaal (Culebra-kloof). Het merendeel van de vondsten is gedaan in de Verenigde Staten.