Yousuf Karsh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yousuf Karsh

Yousuf Karsh (Mardin (Turkije), 23 december 1908Ottawa (Canada), 13 juli 2002) was een van de bekendste portretfotografen van de 20e eeuw.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Karsh werd geboren in Mardin, een stad in Zuidoost-Turkije. Zijn Armeense familie vluchtte naar Syrië toen hij 14 was. Twee jaar later ging hij bij zijn oom wonen, die fotograaf was in Sherbrooke, Canada. Hij ging daar kortdurend naar school en hielp zijn oom, George Nakash.

Nakash onderkende het talent van de jonge Yousuf en regelde dat hij in de leer kon gaan bij de portretfotograaf John Garo in Boston. Vier jaar later keerde hij naar Canada terug en vestigde zich in Ottawa.

Al spoedig trok zijn werk de aandacht van de toenmalige premier, Mackenzie King, die hem onder zijn vrienden aanbeval, maar toen Winston Churchill naar Ottawa reisde in 1941 was zijn eigen plaats als fotograaf van beroemdheden in de 20e eeuw bezegeld. Vrijwel iedereen heeft zijn portret van Winston Churchill onder ogen gehad, met de bulldog-achtige uitdrukking op het gelaat, die Karsh verkreeg door Churchills geliefde sigaar kortweg uit zijn hand te trekken en toen op het juiste moment af te drukken toen het ongenoegen daarover begon door te dringen in Churchills gelaatstrekken.

Yousuf (Hovsep) Karsh staat ook vaak bekend als 'Karsh of Ottawa'.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Yousuf Karsh op Wikimedia Commons.