Yumeko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yumeko
Motto of slagzin Change The World Sleeping
Oprichting 2010
Oprichter(s) Rob van den Dool, Stephan Zeijlemaker
Sleutelfiguren Rob van den Dool (CEO), Oprichter
Hoofdkantoor Amsterdam
Werknemers 25-50
Producten Wonen, Slapen, Baden, Huishouden,
Sector E-commerce
Industrie Detailhandel
Website www.yumeko.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Yumeko is een Nederlands textielbedrijf dat producten aanbiedt voor in de slaapkamer en badkamer, zoals beddengoed, plaids en handdoeken. Het bedrijf streeft hierbij naar maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij eerlijke handel en duurzaamheid centraal staan. Er wordt samengewerkt met producenten in twaalf verschillende landen.

Yumeko is een social enterprise[1] en sinds 2022 een B-Corp.[2][3] Het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam.[4]

Als naam is gekozen voor een Japanse meisjesnaam die bestaat uit de woorden Yume en Ko. Samen betekenen ze ‘droomkind’ of ‘droommeisje’.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Yumeko werd opgericht in 2010 door Rob van den Dool en Stephan Zeijlemaker.[5] Zij vormden gezamenlijk de directie tot 2017. In mei 2017 werd Van den Dool benoemd tot CEO. In december 2017 is Zeijlemaker vertrokken als directielid, maar aangebleven als aandeelhouder.

Yumeko is actief op de Nederlandse, Duitse en Belgische markt. De omzet van 2021 werd geschat rond de 10 miljoen euro.[6]

Productieketen[bewerken | brontekst bewerken]

Yumeko heeft een eigen recycle-service voor dons en matrassen en heeft een recycle-programma opgezet voor dons uit de hotelwereld.[7][8] Het teruggewonnen dons wordt hergebruikt in dekbedden en kussens.

In de productieketens wordt samengewerkt met de producenten en boerencoöperaties met als doel de processen te verbeteren.[9] Het bedrijf heeft verschillende keurmerken van instanties die controles verrichten op hun productieketens, zoals het FairTrade keurmerk.[10] Samen met deze organisatie werden tevens enkele publiekscampagnes opgezet, zoals "Geef 'm van katoen" en het "Clean& Green Villages Project" voor katoenboeren in India.[11]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2011: Beste Startende Webwinkel Award door Thuiswinkel.org[12]
  • 2020: Sustainable Design Award voor het recycled donzen dekbed.[13]
  • 2022: bronzen FD Gazellen Award voor snelste groeier in West Nederland.[14]
  • 2022: Beste Webwinkel Award vakprijs Duurzaamheid.[15]

Externe bronnen[bewerken | brontekst bewerken]