Yves Evrard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Yves Evrard (Bastenaken, 19 maart 1969) is een Belgische politicus van de MR.

Levensloop[bewerken]

Evrard behaalde het diploma van agronoom ingenieur aan de Université Catholique de Louvain. Van 1993 tot 2000 werkte hij als technisch directeur, waarna hij gedelegeerd administrateur werd van de plantenkwekerij Luxgreen.

Sinds 2000 is hij gemeenteraadslid van Neufchâteau. Van 2006 tot 2012 was hij tevens burgemeester van de gemeente. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 kwam Evrards lijst in de oppositie terecht. Hij werd als burgemeester opgevolgd door Dimitri Fourny. Van 2012 tot 2014 was hij daarnaast provincieraadslid van de provincie Luxemburg.

Bij de Waalse verkiezingen van 2014 trok Evrard de MR-lijst voor de kieskring Neufchâteau-Virton en werd verkozen in het Waals Parlement en in het Parlement van de Franse Gemeenschap. Ook werd hij door zijn partij naar de Belgische Senaat gestuurd om er te zetelen als deelstaatsenator. Hij bleef zijn parlementaire mandaten uitoefenen tot in mei 2019. Bij de Waalse verkiezingen van 2019 stond hij als eerste opvolger op de MR-lijst voor de provincie Luxemburg. In september 2019 werd hij opnieuw Waals Parlementslid en volksvertegenwoordiger van de Franse Gemeenschap als opvolger van Willy Borsus, minister in de Waalse Regering.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 in Neufchâteau bleven Evrard en zijn partij in de oppositie. De verkiezingen werden echter ongeldig verklaard omdat burgemeester Fourny in verdenking werd gesteld van verkiezingsfraude met volmachten voor bejaarde rusthuisbewoners. In juni 2019 vonden er nieuwe verkiezingen plaats, waarbij de lijst van Fourny haar absolute meerderheid verloor. Vervolgens wist Evrard een bestuursmeerderheid tot stand te brengen.[1] Normaal zou hij vervolgens burgemeester worden, maar de lijst van Fourny besloot de verkiezingsuitslag aan te vechten bij de provinciegouverneur van Luxemburg, volgens hen omdat er buitenlandse inwoners op de kieslijsten stonden die eigenlijk geen stemrecht hadden.[2] De gouverneur verklaarde zich onbevoegd en diende twee verzoeken in bij het Grondwettelijk Hof. Als gevolg werd de verkiezingsuitslag van 16 juni nog niet geldig verklaard en bleef het vorige gemeentebestuur voorlopig aan.

Externe link[bewerken]