Zaio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zaio
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Zaio
Zaio
Situering
Regio Oriental (Oosten)
Provincie Nador
Coördinaten 34° 56′ NB, 2° 44′ WL
Algemeen
Inwoners 53.500
Hoogte 1.678 m
Foto's
Zaio maroc 08-2004.jpg
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Zaio is een stad gelegen in de provincie Nador in het noordoosten van Marokko. Op 1 januari 2012 had Zaio 53.500 inwoners.

Ligging en streek[bewerken]

Zaio gelegen aan de voet van de berg Al-Idaa tussen Nador en Berkane aan de nationale weg N2. Aan de Middellandse Zee naar het noorden op ongeveer 20 km afstand en de dichtstbijzijnde grote stad naar Nador in noordoosten 35km,. Aan de rand van Zaio stroomt Moulouya voorbij. De stad maakt deel uit van de regio Oriental, en bevindt zich in het noordoosten van het land. De wegen zijn goed ontwikkeld, terwijl het zuiden en oosten van de berg zandwegen overheersen.

Ontstaan[bewerken]

Het verhaal Zaio's begon in 1700 met de inburgeringen, de Ouled Settout. Echter, deze vestigden vanaf ongeveer 1825 uit Zaio en verhuisde naar Sabra, Moulay Sidi Atman en Bouarge omdat de instroom van nieuwe immigranten is gegroeid. Dit waren meestal boeren, handelaren en importeurs. Eind 1800 Zaio ontwikkeld tot een ontmoetingsplaats voor de ondernemers uit Berkane, Oujda, Nador en de rest van de hele regio Oriental. Sinds 1960 Zaio staat bekend om zijn oranje gewas en olijventeelt.

Bevolking[bewerken]

Ongeveer 75% van de bewoners bestaat uit gearabiseerde Berbers. Ongeveer 20% zijn origineel Berber en de rest zijn buitenlanders uit Frankrijk, Spanje en Duitsland. In Zaio heeft een club Chouala. Gebaseerd op sociale solidariteit in Zaio die vecht voor de juridische bevordering van armere vrouwen en kinderen.

Economie[bewerken]

Sinaasappel-en olijfboomgaarden zijn een van de belangrijkste bronnen van inkomsten in de regio. Gekweekt in plantages voor ongeveer 20 ton suikerbieten. De suikerfabriek AL-Ghazal in Zaio is de grootste in zijn soort in Marokko. Voeg de suiker, het bedrijf verkoopt over het hele land. Naast de suikerproductie bestaat nog steeds een baksteen Group.