Zakkur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zakkur of Zakir was een koning van Hamath en Lihuti in Aram-Damascus.

Hij regeerde rond 758 v.Chr. De meeste informatie ver hem komt van een basalten steen, de Stele van Zakkur.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Er is niet zo veel bekend over Zakkur. Hij wordt voor het eerst genoemd in Assyrische bronnen uit 808 v.Chr, tijdens Adad-Nirari III. Adar-Ninari beval zijn commandant Shamshi-Ilu het grensgeschil tussen Zakkur en Atarshumki I van Arpad vast te leggen.[1].

Zakkur blijkt een inwoner te zijn van Ana (dat kan verwijzen naar de stad Hana/Terqa) aan de rivier de Eufraat, binnen de invloed van Assyrië[2].

Er wordt verondersteld dat Zakkur de Aramese dynastie van de stad Hamath (nu bekend als Hama) heeft gesticht. Sommige wetenschappers beschouwen hem als usurpator, want Hamath werd eerder geregeerd door koningen met Luwische en neo-Hetitische namen[3].

Luhuti, waarover Zakkur heerste, is bekend uit Assyrische inscripties[3]. Toch beschrijven deze inscripties Luhuti als een land met veel steden en troepen.[4]

De hoofdstad van Luhuti was Hazrik (uit Assyrische inscripties bekend als Hattarikka),[5][6] deze stad ligt 45 KM van Aleppo.[7] Dit is waar de Stelé van Zakkur is teruggevonden.

Lihiti werd in Hamath opgenomen rond 796 v.Chr.;[5] het vormde de noordelijkste provincie van het rijk.[8]

Herdenking in de stelé[bewerken | brontekst bewerken]

Zakkur werd belegerd in Tell Afis door een coalitie van Aramese koningen onder leiding van Benhadad III van Aram-Damascus,[9] en die van de koning van Bit-Agusi.[10] Zakkur overleefde de belegering en herdacht de belegering door de Stelé van Zakkur.[11]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Aram

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Scott B. Noegel, The Zakkur Inscription. In: Mark W. Chavalas, ed. The Ancient Near East: Historical Sources in Translation. London: Blackwell (2006), 307-311.
  • M. Henri Pognon, Inscriptions semitiques de la Syrie, de la Mesopotamie at de la region de Mossoul, Paris, 1907 (and 1908). The volume contains 116 inscriptions most of them in Syriac.
  • James J. Montgomery, A New Aramaic Inscription of Biblical Interest in The Biblical World, Vol. XXXIII, Febr. 1909, p. 79-84.
  • Pritchard, The Ancient Near East, ANET 501-502