Naar inhoud springen

Zamenis hohenackeri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door BartBotje (overleg | bijdragen) op 3 feb 2016 om 23:42. (Add Zamenis hohenackeri.jpg to taxobox)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zamenis hohenackeri
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Zamenis hohenackeri
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Colubridae (Gladde slangen)
Onderfamilie:Colubrinae
Geslacht:Zamenis
Soort
Zamenis hohenackeri
(Strauch, 1873)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zamenis hohenackeri op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Zamenis hohenackeri is een slang uit de familie gladde slangen (Colubridae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Alexander Strauch in 1873. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coluber hohenackeri gebruikt. De soort behoorde eerder tot de geslachten Coluber en Elaphe.[2]

Algemeen

Zamenis hohenackeri wordt maximaal 90 centimeter lang en komt voor in Turkije, Irak, Iran, Libanon, Syrië en Rusland, dus rond het gebergte de Kaukasus waar de soort tot op grote hoogte voorkomt. De habitat bestaat uit wat vochtigere en bergachtige gebieden in bosachtige streken zoals bosranden en open plekken op berghellingen of heuvels met veel vegetatie en meestal houdt de slang zich op bij grote vennen en meren. Het is een klimmende soort die ook wel op de grond wordt aangetroffen op zoek naar prooien, maar leidt een overwegend klimmend bestaan.

Uiterlijke kenmerken

De kleur is meestal bruin tot grijs met een lichtere dunne streep van nek tot staart en aan weerszijden daarvan twee parallel lopende vlekkenrijen. Deze zijn meestal vrij groot, op de flanken zitten vaak enkele kleinere en vagere vlekken waardoor de slang een luipaardtekening heeft. Op de kop zitten meestal twee lange oogvlekken evenals een dubbele vlek in de nek, die overigens wel meer soorten hebben.

Bronvermelding