Zeeslag bij Playa Honda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gedurende de Tachtigjarige Oorlog zijn er drie kleine zeeslagen gevoerd tussen de Republiek der Nederlanden en Spanje die aangeduid worden als Slag bij Playa Honda. Ze vonden plaats in de Filipijnen bij Playa Honda in 1610, 1617, en 1624.

Eerste Slag bij Playa Honda[bewerken]

De eerste slag vond plaats op 25 april 1610 toen tien Nederlandse schepen, onderweg voor een handelsmissie naar Japan, onderschept werden door de Spanjaarden. De Nederlanders verloren tijdens de slag drie schepen en hun admiraal, François Wittert. Het vlaggenschip en de almiranta gaven zich over en één schip ging verloren door brand. De anderen schepen konden ontkomen. De Spanjaarden maakten 400.000 Pesos buit.

Tweede Slag bij Playa Honda[bewerken]

De tweede slag bij Playa Honda vond plaats op 16 april 1617, toen Laurens Reael zestien schepen naar Manilla zond om de stad aan te vallen en in te nemen. Meerdere goede Nederlandse schepen, onder leiding van Joris van Spilbergen, gingen verloren tijdens deze harde zeeslag, waarbij de Spanjaarden geleid werden door admiraal Juan Roquillo.

Derde Slag bij Playa Honda[bewerken]

De derde slag bij Playa Honda vond plaats op 11 juli 1624, waarbij de Nederlandse vloot uit elkaar gedreven werd en de schepen uiteindelijk vluchtten. De Spaanse kapitein Jeronimo de Silva werd door de Spaanse Audienca veroordeeld tot gevangenisstraf voor zijn beslissing de Nederlanders niet te achtervolgen.

Portal.svg Portaal Marine