Ziekte van Osgood-Schlatter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Zijdelingse röntgenfoto van een knie met Osgood-Schlatter

De ziekte van Osgood-Schlatter is een ziekte waarbij er pijn optreedt op de plaats van de aanhechting van de kniepees aan het scheenbeen. Hierbij ontstaat er een gevoelige bobbel op het scheenbeen net onder de knie. De ziekte is voor het eerst beschreven door de Amerikaanse chirurg Robert Osgood en de Zwitserse chirurg Carl Schlatter, onafhankelijk van elkaar in 1903.[1][2]

Symptomen[bewerken]

De ziekte komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar. Bij meisjes komt het iets minder voor, dan echter vaak iets eerder, 8-14 jaar. Het ontstaat wanneer ze in de groeispurt zijn en de pezen minder snel groeien. Er ontstaat een zichtbare bult onder de knie die gevoelig is en warm aanvoelt. Klachten ontstaan vooral na het sporten waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. Er ontstaan grote krachten op de kniepees en de bult doet pijn. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen is geïrriteerd en ontstoken en vaak vormt zich na enige maanden op die plaats wat meer botweefsel dan normaal.

Genezing[bewerken]

Osgood-Schlatter gaat in principe vanzelf over[3]. Huisartsen of orthopeden adviseren meestal om een periode weinig aan sport te doen om zo de knie wat rust te gunnen, en na sportactiviteiten de knie af te koelen met ijs. De klachten zullen verdwijnen na enkele maanden tot enkele jaren. De bult onder de knie zal blijven, al wordt hier later normaliter geen directe hinder meer van ondervonden, tenzij wanneer je op die knie zit: dan voel je die bult nog en dat kan pijnlijk zijn.

Oorzaak[bewerken]

De tuberositas tibiae, de benige zwelling onder de knie bestaat uit kraakbeen bij meisjes onder de 11 en jongens onder de 13. Het secundaire centrum van verbening, ook wel apophyse genoemd, ontstaat bij meisjes tussen de 8 en 12 jaar en bij jongens tussen de 9 en 20 jaar. De gebruikelijke theorie is dat door trekkracht (tractie) aan dit verbeningspunt (ossificatiepunt) er micro-letseltjes ontstaan of ontsteking van de pezen, waardoor de klachten van Osgood-Schlatter ontstaan.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Osgood R.B. (1903). "Lesions of the tibia tubercle occurring during adolescence". Boston Medical and Surgical Journal 148: 114-7.
  2. Schlatter C. (1903). "Verletzungen des schnabelförmigen Fortsatzes der oberen Tibiaepiphyse". [Bruns] Beiträge zur klinischen Chirurgie 38: 874-87.
  3. Gholve PA, Scher DM, Khakharia S, Widmann RF, Green DW. Osgood Schlatter syndrome. Current Opinions in Pediatrics 2007 Feb;19(1):44-50.