Zilveren Vlam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zilveren Vlam
Flamme d'Argent
Land van oorsprong Vlag van België België
Oorspronkelijke taal Frans
Creatieteam
Bedenker(s) Paul Cuvelier
Schrijver(s) Michel Louis Albert Regnier
Tekenaar(s) Paul Cuvelier
Publicatie
Uitgever Le Lombard, Uitgeverij Paul Rijperman
Publicatie 3 verhalen
Publicatiemedia Tijdschriften
Stripalbums
Huidige status Inactief
Eerste publicatie 1960
Laatste publicatie 1982
Portaal  Portaalicoon   Strip

Zilveren Vlam is een Belgische stripreeks bedacht en getekend door Paul Cuvelier. Het scenario is van Michel Louis Albert Regnier (Greg). Het avonturenepos speelt in de elfde eeuw.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De minstreel Koenraad komt terug uit het Heilige Land en trekt rond in het middeleeuwse Frankrijk. Hij blijkt de Zilveren Vlam te zijn die strijd tegen onrecht. In het eerste verhaal helpt hij de jongen Ederik het landgoed van zijn vader, dat door een valse leenheer is geclaimd, terug te winnen. Ederik wordt vergezeld door de houthakkerszoon Jaak. In het tweede verhaal gaat Koenraad met de twee jongens op zoek naar Ederiks vader, die kruisvaarder is in Antiochië. Het derde verhaal vertelt het avontuur van Koenraad en diens compagnon Thomas die een opdracht van een koninklijke koerier overnemen, om een schat over te brengen naar Pedro I van Aragon. Met die schat moet een huurleger worden opgericht om de Moren uit Europa te jagen.

Publicatiegeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Cuvelier vertelde zijn jongere broers verhalen over de avonturen van een rondtrekkende troubadour en bedacht dat hij er een strip van wilde maken.[1] Hij vroeg aan Greg hem een scenario te schrijven. Volgens de journalist Patrick Gaumer in Dictionnaire mondial de la BD is het een Middeleeuws epos waarin Greg de maximale hoeveelheid avontuur in een minimaal aantal platen heeft geschreven.[2] De reeks Zilveren Vlam werd gestart in het stripweekblad Kuifje in september 1960.[3]. Het verhaal telde dertig platen, net als de twee volgende verhalen, die respectievelijk in februari 1962 en juni 1963 startten in het weekblad.[3]

Voor Cuvelier was de periode 1960-1965 een van verplicht werk zonder afkeer en zonder enthousiasme.[1] In deze periode verscheen ook de reeks Dientje. Cuvelier had met moeite in de periode ervoor Corentin en de magische dolk afgerond, die veel onrust bij hem veroorzaakte.[1] Pas in 1966 na het maken van een kortverhaal over Wapi op scenario van Jacques Acar vond Cuvelier een vernieuwde bedrevenheid om aan een nieuw avontuur van Corentin te beginnen, namelijk Corentin en de vloek van de Cobra.[1]

Nr Orig.[4] Titel Tekenaar Scenarist Aantal pagina's 1e Publicatie[5]
1 1960 De Zilveren Vlam Paul Cuvelier Michel Louis Albert Regnier (Greg) 30 Kuifje 1960 nr. 38 t/m 1961 nr. 15
2 1962 De kruisridder zonder naam Paul Cuvelier Greg 30 Kuifje 1962 nrs. 6-20
3 1963 Het stralende schild Paul Cuvelier Greg 30 Kuifje 1963 nrs. 26-40

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

De reeks Zilveren Vlam verscheen oorspronkelijk in albumvorm in de Collectie Jong Europa en de Favorietenreeks, beide uitgegeven door Le Lombard in de jaren zestig van de twintigste eeuw. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw gaf Uitgeverij Paul Rijperman de verhalen opnieuw uit, elk verhaal in een eigen album en in hardcover.

Jaar Verhaal Reeks / nr. Uitgever
1965 Zilveren Vlam[6] Collectie Jong Europa nr 33 Le Lombard
1968 Het stralende schild[7] Favorietenreeks nr 20 Le Lombard
1981 Zilveren Vlam[8] Zilveren Vlam nr 1 Uitgeverij Paul Rijperman
1982 De kruisridder zonder naam[9] Zilveren Vlam nr 2 Uitgeverij Paul Rijperman
1982 Het stralende schild[10] Zilveren Vlam nr 3 Uitgeverij Paul Rijperman

In het album van 1965 zijn de eerste twee verhalen van Zilveren Vlam gebundeld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Lambiek Comiclopedia, Cuvelier, Paul met een voorbeeld van Zilveren Vlam.