Naar inhoud springen

Ziriden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
الدولة الزيرية
 Kalifaat van de Fatimiden
 Kalifaat Córdoba
973 – 1152 Hammadiden 
Kalifaat van de Almohaden 
Kaart
Maximale omvang van de Ziriden
Maximale omvang van de Ziriden
Algemene gegevens
Hoofdstad Ashir (973-1057)
Kairouan (1057-1057)
Mahdia (1057-1152)
Talen Berbers
Religie(s) Islam
Munteenheid Dinar
Regering
Regeringsvorm Monarchie
Dynastie Ziriden
Staatshoofd Sultan

De Ziriden (Berbers: ⴰⵢⵜ ⵣⵉⵔⵉ, Ait Ziri) vormden een Berberse dynastie die van 973 tot 1152 regeerde over een groot deel van de Maghreb. De Ziriden stamden af van de Sanhaja Berbers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Sanhaja van de centrale Maghreb steunden de sjiitische Fatimiden in hun vroege veroveringstochten in Noord-Afrika. Aan het begin van de 10e eeuw steeg Ziri ibn Manad door de rangen en werd hij de belangrijkste generaal van de Fatimiden. Nadat de Fatimiden onder zijn leiding in 947 de Berberse rebel Abu Yazid verpletterend versloegen, werd deze Ibn Manad beloond met het gouverneurschap van de westelijke regio's (ongeveer het noorden van het huidige Algerije). Toen de Fatimiden hun centrum verplaatsten van Tunesie naar Egypte, werd de zoon van Ziri ibn Manad, Bologhine ibn Ziri, in 973 benoemd tot gouverneur van Tunesië, een titel die zijn nakomelingen zouden behouden. Ondanks deze titel, waren de Ziriden haast onafhankelijk als regeerders van het gebied. In een korte tijd wisten zij heel de Maghreb aan hun rijk toe te voegen.

Halverwege de 11e eeuw werden de Ziridische gebieden geplaagd door anti-sjiitische opstanden, waarbij duizenden mensen omkwamen. Als gevolg van deze druk, riepen de Ziriden in 1045 hun onafhankelijkheid uit en keerden zij terug naar de orthodoxe islam. Dit wekte de woede van de Fatimiden, die vervolgens de Arabische Banu Hilal richting het Westen stuurden. Deze laatste wisten de Ziriden snel te verslaan en vielen ook de omringende Berber staten aan. De migratie van de Arabieren naar het westen had een vernietigende effect op alle aspecten van de samenleving en zou van grote invloed zijn op de verder verloop van de geschiedenis van Noord-Afrika. Na dit verlies, wisten de Ziriden alleen de Tunesische kusten te behouden, terwijl er landinwaarts verschillende Arabische staatjes werden gesticht. In 1152 werden zij definitief vernietigd door de Berberse Almohaden.

In 944 stichtte Bologgin ibn Ziri Algiers en bouwde er de oude kasba, die nog steeds de kern van de stad vormt.

Granada[bewerken | brontekst bewerken]

Ook buiten Afrika liet de Ziriden familie zich gelden. Een tak van de familie stichtte in het zuiden van Spanje de stad Granada en regeerden over de taifa Granada.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam komt van de stichter van de dynastie, Ziri ibn Manad. Ziri betekent maanlicht in het Berbers.

Ziridische heersers[bewerken | brontekst bewerken]

regeerperiode naam opmerking
973 - 983 Abul-Futuh Sayf ad-Dawla Buluggin ibn Ziri
983 - 995 Abul-Fat'h al-Mansur ibn Buluggin
995 - 1016 Abu Qatada Nasir ad-Dawla Badis ibn Mansur
1016 - 1062 Sharaf ad-Dawla al-Muizz ibn Badis Verklaarde zich onafhankelijk van de Fatimiden en keerde terug tot de Abbasiden kalief in 1048.
Veranderde de hoofdstad naar Mahdia in 1057 nadat Kairouan was verloren aan de Banu Hilal
1062 - 1108 Abu Tahir Tamim ibn al-Mu'izz Georg van Antiochië werkte in zijn dienst
1108 - 1131 Yahya ibn Tamim
1115 - 1121 Ali ibn Yahya
1121 - 1148 Abu'l-Hasan al-Hasan ibn Ali

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]