Zirkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zirkel van het KSC Bezem Brussel

De zirkel is een studentikoos monogram dat de letters V, C, F en de eerste letter van de clubnaam bevat, uitgevoerd in een enkele pennentrek, gevolgd door een uitroepteken. De oorsprong van dit monogram is Duits.

De studentenordes waren de eerste die een monogram (Zirkel in het Duits) invoerden. Het gebruik ontstond rond 1785 om een soort geheime aanduiding te hebben. Het bestaat uit de verstrengelde beginletters van V(ivant) F(ratres) C(oniuncti) (letterlijk Leve de verenigde broeders) en de beginletter(s) van de verenigingsnaam. Vanaf 1795 stonden VCF ook voor Vivat Circulus Fratrum (Leve de kring der broeders).

Tegenwoordig staat het voor Ut Vivat, Crescat et Floreat NN. (Moge NN. leven, groeien en bloeien, met NN. de naam van de vereniging). Het gebruik is overgenomen van de vrijmetselaars. Het uitroepteken achter het monogram werd in jaren 1820 toegevoegd als een versterking van de uitspraak. Nu wordt het uitroepteken bij sommige inactieve Duitse verenigingen weggelaten als teken dat de club niet meer actief is.

Zie de categorie Zirkel (Studentenverbindung) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.