SV Circumflex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sinds 2008 is De Kaap, Capucijnenstraat 120, in gebruik als sociëteitsgebouw

Studentenvereniging Circumflex is een Nederlandse studentenvereniging uit Maastricht. Oorspronkelijk opgericht als toneelvereniging in 1971, werd deze later omgedoopt tot studentenvereniging. Het sociëteitsgebouw bevindt zich aan de Capucijnenstraat in het centrum van Maastricht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Studentenvereniging Circumflex werd opgericht op 10 juni 1971 te Maastricht, nog vóór de oprichting van de Universiteit Maastricht (aanvankelijk Rijksuniversiteit Limburg). Sindsdien groeide zij uit tot de grootste studentenvereniging van Maastricht, Nederlands jongste studentenstad.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

In de beginperiode was SV Circumflex in diverse panden gevestigd. Sociëteit De Uitvreter in de Herbenusstraat was sinds 1992 eigendom van de vereniging maar werd door de snelle ledengroei al snel te klein. Later (tot 2008) werd het pand alleen nog gebruikt als bestuurs- en commissieruimte. In 1999 was de vereniging naarstig op zoek naar nieuwe huisvesting. De gemeente bood een leegstaande kazemat in de Lage Fronten (het "knokefebrik") aan, maar deze bleek bij nader inzicht niet geschikt.[1] In 2006 moest Circumflex haar als tijdelijk bedoelde sociëteit in het Maaspaviljoen aan de Maasboulevard verlaten en was daarna korte tijd gehuisvest in de gedeelde sociëteit Het Vagevuur aan de Sint Bernardusstraat. Op 30 juni 2008 werd de sociëteit De Kaap, gelegen aan de Capucijnenstraat 120 in het Statenkwartier, in gebruik genomen. In deze voormalige lagere meisjesschool van de Zusters Ursulinen zijn, behalve de sociëteit, ook de bestuurs- en commissieruimtes gevestigd.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

SV Circumflex kent zowel jaarclubs als disputen. Voor de eerstejaarsleden is het verplicht een jaarclub op te richten. Een jaarclub heeft de mogelijkheid zich aan te sluiten bij een verticale. SV Circumflex kent twee herenverticalen en een damesverticale.

Voor het lidmaatschap van een dispuut dient men uitgenodigd te worden. Dit gaat altijd gepaard met een aspirantentijd. SV Circumflex heeft 13 disputen.

Onder de formele structuur van de vereniging vallen het bestuur en de commissies. De commissies organiseren zowel de jaarlijks terugkerende interne verenigingsactiviteiten, als activiteiten die ook toegankelijk zijn voor de rest van studerend Maastricht. In totaal zijn er 22 commissies.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 1 september 1993 verdween eerstejaarsstudente Tanja Groen, na een introductiefeest op de sociëteit aan de Herbenusstraat. Haar verdwijning wordt jaarlijks door de studentenvereniging herdacht.[2]
  • Bij het betrekken van de nieuwe sociëteit De Kaap in 2009 kregen twee 'begunstigers' het erelidmaatschap van de vereniging aangeboden: Anne Flierman, tot 2005 vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van de Universiteit Maastricht, en Ed Beuker, tot 2008 controller van het studentenservicecentrum van de UM.[3]
  • In april 2013 trad het gezamenlijke bestuur van Circumflex af naar aanleiding van de dood van penningmeester Thijs Eberson, die enkele maanden eerder 's nachts in het verlaten sociëteitsgebouw was overleden "door een ongelukkige combinatie van factoren".[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]