R.S.C./R.V.S.V.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rotterdamsch Studenten Corps)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rotterdamsch Studenten Corps/Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (R.S.C./R.V.S.V.)
Geschiedenis
Opgericht 1913
Structuur
Plaats Rotterdam
Hoofdkantoor Robert Baeldestraat 13
Type Studentenvereniging
Motto Dispereert niet
Aantal leden ongeveer 1.700 (2021)
Media
Website www.rsc-rvsv.nl

Het Rotterdamsch Studenten Corps / Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging of kortweg R.S.C./R.V.S.V. is een studentenvereniging in Rotterdam. Het R.S.C./R.V.S.V. is, als erkend studentencorps, lid van de Algemene Senaten Vergadering.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rotterdamsch Studenten Corps (R.S.C.)[bewerken | brontekst bewerken]

Het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC) is opgericht op 11 december 1913 en is daarmee het jongste en tevens meest recente (1953) door de Algemene Senaten Vergadering erkende corps. In Rotterdam is het echter de oudste studentenvereniging. Op 1 augustus 2017 zijn de mannen- en vrouwenafdeling van het corps samengevoegd en is de vereniging dus gemengd geworden.

Het RSC huist sinds 1968 in de vernieuwde Sociëteit Hermes, bij de fusie van RSC en RVSV in 2017 hernoemd tot Sociëteit Walhalla. Deze sociëteit is gelegen in de Rotterdamse wijk Kralingen op vijf minuten afstand van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sociëteit Walhalla beschikt onder andere over een grote borrelzaal, een bibliotheek, een eetzaal en verschillende kleinere eet- en borrelzalen. Daarnaast is er kantoorruimte voor de verschillende besturen en commissies.

Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (R.V.S.V.)[bewerken | brontekst bewerken]

De Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (RVSV) werd twee jaar na de opening van de Nederlandsche Handels-Hoogeschool opgericht in 1915. Op 12 februari 1916 werd de Koninklijke goedkeuring der Statuten verleend, iets wat in die tijd noodzakelijk was voor het oprichten van een vereniging. Na verhuizingen van de Heemraadssingel 329b en de Avenue Concordia 80 is de R.V.S.V. sinds 1973 gehuisvest aan de Robert Baeldestraat 55. Na een grondige verbouwing van de verenigingsruimte in 1990 was het officiële adres van de R.V.S.V. Willem Ruyslaan 131. De R.V.S.V. deelde tot de fusie haar gebouw met het Rotterdamsch Studenten Corps. Beide verenigingen hadden echter elk een apart deel van het gebouw ingericht als hun eigen sociëteit.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks organiseert het RSC een aantal evenementen voor de stad. Zo wordt er vanuit Stichting Rotterdam Events jaarlijks KoningsdagFestival op Plein 1940 georganiseerd, wat met gemiddeld 5000 bezoekers het grootste Koningsdagevenement van Rotterdam is. Bij aanvang van het nieuwe studiejaar wordt het Panoramafestival georganiseerd in het Sidelingepark dat dient als aftrap van de Eurekaweek, de kennismakingsperiode voor nieuwe studenten. Hier komen sinds 2013 zo'n 1500 studenten op af. Daarnaast wordt met de RVSV samengewerkt in Stichting Best. Door deze stichting wordt o.a. de jaarlijkse Rotterdamse Sint Nicolaas Intocht georganiseerd en meerdere malen per jaar gecollecteerd. Binnen de vereniging kunnen verscheidene sporten beoefend worden, zoals roeien, voetbal, schaken, golf, zeilen, tennis, hockey, rugby, cricket (vroeger onder Beating Bats), bridge, paardrijden, ijshockey, duiken, schieten en autorally. Op het gebied van cultuur is er toneel, debating, webdesign, fotografie en muziek. Het RSC/RVSV brengt meerdere malen per jaar het Rotterdamsche Studentenblad "De Pan" -Voorheen "Hermes"- uit en publiceert jaarlijks de Rotterdamsche Studenten Almanak.

Rotterdamsche Studenten Sociëteit Walhalla[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De historie van de sociëteit gaat terug tot op 21 november 1913 toen door aan aantal studenten van de Nederlandsche Handels-Hoogeschool, de Rotterdamsche Studenten Sociëteit Walhalla werd opgericht in zaal Coomans aan de Coolsingel te Rotterdam. Uit deze studentensociëteit ontstond op 11 december 1913 het Rotterdamsch Studenten Corps. Na een aantal omzwervingen door de stad Rotterdam betrok het Corps op 11 november 1918 de eerste eigen sociëteit aan de Eendrachtsweg 35 in het centrum van Rotterdam. In 1928 vierde het Corps zijn derde lustrum met een optocht door de binnenstad van Rotterdam.[1]

Als door een wonder overleefde de sociëteit het Duitse bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940. Op 9 april 1941 werd de sociëteit op last van de Duitse bezetter gesloten en verzegeld. Dit was omdat Heinz Polzer (na de oorlog bekend onder zijn artiestennaam Drs. P) iets onaardigs had geschreven over de kwajongens Ben en Dolf, die op hun broek kregen van oom Sam, in het Rotterdamsch Studentenblad Hermes. Vanwege deze gebeurtenis en het feit dat joden geen lid meer mochten worden van het Corps besloten de Senaat van het Corps en het Bestuur der Sociëteit zichzelf op 29 mei 1941 op te heffen. Het sociëteitsleven werd verlegd naar Bierhandel De Pijp.[2] Het Rotterdamsch Studenten Corps kan als enig Corps in Nederland zich beroepen op het feit dat zijn reeks Almanakken door de oorlogsjaren heen ononderbroken is.[3] Deze illegaal verschenen Almanakken werden later officieel uitgereikt aan koningin Wilhelmina.

Meteen na de bevrijding, op 7 mei 1945, werd de Rotterdamsche Studenten Sociëteit Hermes heropend. Toen Zeeland op 1 februari 1953 werd getroffen door de watersnoodramp, werden slachtoffers van de ramp ondergebracht in Sociëteit Hermes.

Tegen het einde van de jaren 60 werd de sociëteit te klein voor het groeiende aantal leden. Omdat de Erasmus Universiteit inmiddels was verhuisd naar Woudestein in Kralingen, werd besloten om ook het Corps en de sociëteit te verhuizen naar Kralingen. Sinds de verhuizing uit het centrum van Rotterdam is de sociëteit gevestigd aan de Robert Baeldestraat 55. Op 4 juli 1968 vond de officiële heropening plaats van Sociëteit 'Hermes' door prins Bernhard. Op 23 maart 1973 betrok de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging een gedeelte van Sociëteit 'Hermes'. Na de fusie in 2017 van het RSC en de RVSV is de sociëteitsnaam omgedoopt naar Sociëteit Walhalla.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

De Sociëteit vormt de grootste pijler van het corpsleven. Bijna alle activiteiten die georganiseerd worden door het Rotterdamsch Studenten Corps vinden plaats op Sociëteit Hermes. Het gebouw beschikt onder andere over een borrelzaal, een dinerzaal (de Rodezaal) en een bibliotheek. Verder beschikt de sociëteit uiteraard over vele commissiekamers en eetkamers, zoals de oude Rodezaal. Apart vermeld dient te worden de Jan Freseman Viëtorkamer. Deze kamer is vernoemd naar de eerste president van de Senaat van het Rotterdamsch Studenten Corps en is een van de mooiste kamers van Sociëteit 'Hermes' (thans Sociëteit Walhalla). Onlangs werd door de vereniging van oud-leden van het Rotterdamsch Studenten Corps, Vereniging Hermes (thans Vereniging Walhalla, opgericht op 19 september 2018 als opvolger van de op 29 januari 1982 opgerichte Vereniging Hermes en Oud-Leden R.V.S.V.) de Vredenrijk Engelenburgkamer aangeboden. In deze kamer bevindt zich een schilderij met de verschillende wereldwijde en binnenlandse borrelkringen, die actief zijn binnen Vereniging Walhalla. Verder beschikt de sociëteit over een bistro, grandcafé de Lekkûr genaamd en is studentendiscotheek Bikini in het gebouw gevestigd. Bikini is voor alle studenten open op verschillende weekdagen.

Publiciteit[bewerken | brontekst bewerken]

Nationaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het RSC kwam in 2000 negatief in het nieuws nadat Youp van 't Hek in het NRC Handelsblad een drietal negatieve columns schreef over de vereniging. Aanleiding was de mishandeling tijdens de ontgroening van Van 't Heks neef. De universiteit nam de zaak hoog op, en stelde een commissie in. Deze onderzoekscommissie kwam tot de conclusie dat zich tijdens de ontgroening ontoelaatbare dingen hadden afgespeeld, die de daarbij aanwezige leden van het RSC zwaar te verwijten waren. Dit leidde tot het tijdelijk intrekken van de erkenning van de Erasmus Universiteit.[4] Hierdoor moest het RSC één jaar lang op eigen kracht leden werven en kreeg bovendien geen subsidie meer van de universiteit. Het RSC gebruikte het jaar om de introductieperiode grondig te herzien wat in 2001 leidde tot het terugkrijgen van de erkenning.

In 2017 kwam het corps negatief in het nieuws vanwege ontgroeningspraktijken. Naar aanleiding van een reportage van het televisieprogramma Rambam verbrak de universiteit wederom alle banden met de vereniging.[5]

Door een uit de hand gelopen vriendschappelijke inval van het Rotterdamse corps bij het Delftse DSC werd het RSC door de Algemene Senaten Vergadering (de corporale koepelvereniging) in december 2021 voor de rest van het studiejaar geschorst.[6]

Internationaal[bewerken | brontekst bewerken]

De Hermes House Band is de eigen band van de vereniging, die regelmatig wisselt van samenstelling. In de jaren 90 behaalde de band een nummer 1 notering met een cover van het nummer 'I will survive' van Gloria Gaynor.[7]

Onderverenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

A.R.S.R. Skadi (1926) Roeivereniging
De Schutterij (1959) Schietvereniging
Rotterdam Jaguars Lacrosse (2005) Lacrossevereniging
RSARC Autoracevereniging
R.S.R. Marcroix (1916) Paardrijvereniging
M&T Muziek- en toneelvereniging
RSSV Olympia (1914) Squashvereniging
RSSV Steinitz (1917) Schaakvereniging
RSGG Off Course (1968) Golfvereniging
Beating Bats (1966) Cricketvereniging
Love Game (1993) Tennisvereniging
Calypso Duikvereniging

Bekende leden en oud-leden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]