Paul van Ass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul van Ass, 2012

Peter Paul van Ass (Bergschenhoek, 16 augustus 1960) is een Nederlands hockeycoach en voormalig hockeyer. Hij is bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. Eerder vervulde hij diezelfde functie bij de Nederlandse hockeymannen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Van Ass kwam als hockeyer uit voor de Wassenaarse club HGC. In de jaren 80 speelde hij in het eerste in de Nederlandse Hoofdklasse. In 2006 blies hij als coach het eerste herenteam nieuw leven in door HGC van degradatiekandidaat naar play-off finalist te transformeren. Dit deed hij in 2007 en 2010; beide finales gingen verloren tegen HC Bloemendaal. Aan het eind van het seizoen 2005/2006 was HGC namelijk nog veroordeeld tot het spelen van degradatiewedstrijden.

Onder leiding van van Ass plaatste HGC zich tevens voor de finale van de Euro Hockey League 2007/2008, door in de halve finale het op voorhand sterke HC Rotterdam te verslaan. De finale ging vervolgens na verlenging verloren tegen Uhlenhorster HC. In het seizoen 2008/09 zat Van Ass niet op de bank bij HGC maar bij Jong Oranje en vervulde hij de managersfunctie bij de Nederlandse hockeymannen. Door tegenvallende prestaties werd Van Ass door HGC teruggehaald. Hij leidde het team wederom in 2010 naar een tweede plaats.

Bondscoach[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 2010 werd bekend dat Van Ass bondscoach wordt van de Nederlandse hockeymannen. Hij volgde de ontslagen Michel van den Heuvel op.[1] Zijn aantreden was omstreden omdat Van Ass geen trainersdiploma heeft. In de voorbereiding op de Olympische Spelen in Londen, leidde zijn beslissing om oudgedienden Taeke Taekema en Teun de Nooijer buiten de selectie te houden tot veel opschudding. Binnen de hockeywereld en zelfs daarbuiten werd deze beslissing soms met verbazing en soms met ontzetting beleefd. Enige tijd later werden de twee weer in genade aangenomen. Echter vlak voor de spelen besloot Van Ass toch Taekema buiten de definitieve selectie te houden, wat andermaal tot enige opschudding leidde. Oud-hockeyinternational Rogier van 't Hek noemde de verwijdering; "Karaktermoord door de man die al twee jaar laat zien dat een trainersdiploma in het internationale tophockey geen overbodige luxe is."[2] Evenwel bereikte het Nederlands team de Olympische finale in 2012, die het met 1-2 van Duitsland verloor. In de halve finale in Londen daarvoor maakte zijn team indruk door met 9-2 de Britse hockeyploeg te verslaan. Begin 2014 werd de eerste editie van de Hockey World League gewonnen. Later dat jaar op het WK hockey in Den Haag kon in de groepsfase revanche worden genomen op Duitsland (1-0 winst) en bereikte men als groepswinnaar de halve finale, waarna Nederland via Engeland (1-0 winst) tot de finale reikte. Nadat die WK-finale tegen Australië verloren ging (6-1 verlies) besloot de KNHB het aflopende contract van Van Ass niet te verlengen.[3] In september 2022 begint Van Ass als bondscoach van de hockeyvrouwen.

Hockeyfamilie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Ass komt uit een hockeyende familie. Zijn vader Herman van Ass (1931-2011) speelde voor Forescate uit Voorschoten en zijn kinderen hockeyen ook. Zijn zoons David en Seve speelden in het eerste van HGC, in 2013 tekende Seve bij HC Rotterdam en zijn dochter Berbel speelde in het eerste van HC Kampong. Zij zijn allen hun carrière begonnen bij het Rotterdamse HV Victoria.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

HGC[bewerken | brontekst bewerken]

Oranje[bewerken | brontekst bewerken]

Oranje vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]