Seve van Ass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Seve van Ass
Seve van Ass in 2016
Persoonlijke informatie
Volledige naam Seve van Ass
Geboortedatum 10 april 1992
Geboorteplaats Rotterdam
Sportieve informatie
Discipline hockey
Club Victoria, HGC,
Rotterdam
Olympische Spelen 2016
Portaal  Portaalicoon   Sport

Seve van Ass (Rotterdam, 10 april 1992) is een Nederlands hockeyer. Hij is vernoemd naar de legendarische Spaanse golfer Severiano ("Seve") Ballesteros.

Van Ass begon met hockeyen bij HV Victoria en heeft de verschillende Nederlandse jeugdelftallen doorlopen. In 2008 verruilde hij Victoria voor HGC dat uitkomt in de Hoofdklasse en waar op dat moment zijn vader, Paul van Ass, coach was. Zijn grootste prijs met HGC is het winnen van de Euro Hockey League in 2011. In mei 2013 tekende hij voor twee jaar bij HC Rotterdam. Bij voorkeur speelt Van Ass op het middenveld. Sinds de zomer van 2018 speelt hij weer bij HGC.

Op 17 november 2010 debuteerde van Ass in de Nederlandse hockeyploeg in een oefenwedstrijd tegen België in het Wagener Stadion (3-4 verlies). Zijn vader Paul van Ass was toen bondscoach van de Nederlandse ploeg.

Van Ass doorliep het VWO op het Montessori Lyceum Rotterdam. Hij heeft een broer (David) die ook bij Victoria en HGC heeft gespeeld en een zus (Berbel) die voor Victoria en Kampong heeft gespeeld.

In november 2013 was Van Ass betrokken bij een ongeluk tijdens een competitiewedstrijd tussen Amsterdam H&BC en HC Rotterdam. Tegenstander Valentin Verga raakte Van Ass met een hockeystick in het gebit (waar geen bitje in zat). Dit leidde tot een gebroken kaak en tien verloren tanden. Zijn voortanden konden door de kaakchirurg worden teruggeplaatst maar alle kiezen en tanden in zijn rechteronderkaak gingen verloren. Volgens coach en vader Paul van Ass zal hij levenslang vastzitten aan behandelingen van de tandarts.[1]

Het incident heeft geleid tot een advies van de medische commissie van de hockeybond om bitjes verplicht te stellen.[2]

Hij nam deel aan de Olympische Spelen van 2016, waar hij met het Nederlands team een 4e plaats behaalde.