Zomerkade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doorsnede van een rivierbedding met uiterwaarden

De zomerkade of zomerdijk is de dijk langs een rivier die bij lage afvoeren de rivier in het stroomprofiel houdt, hierbij geholpen door kribben. Zomerdijken worden ook wel aangeduid met kadijk, met name in het noorden van Nederland. In de middeleeuwen sprak men ook wel over een "sidelinge". Kadijken werden ook aangelegd op kwelders om deze te kunnen gebruiken als landbouwgrond. Later werden deze kadijken dan vervangen door zeedijken.

De snelweg A13 is op een zomerdijk aangelegd; vandaar dat aan de Rotterdamse kant de Oost- en West-Sidelinge zijn gelegen.[1] Deze straatnaam is ontleend aan de middeleeuwse benaming van deze zomerdijk.

Als de rivier hogere afvoeren te verwerken krijgt, stijgt het rivierpeil en overstroomt de zomerkade. Op dat moment worden de uiterwaarden overstroomd en moet de winterdijk de rivier in het winterbed houden.

De zomerdijk wordt wel de waker genoemd, de winterdijk (die een groot deel van het jaar geen functie heeft, als het ware rust heeft) is de "slaper" of "slaperdijk". Soms zit tussen die twee nog een dijk, de "gaper".