Zonneknikmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zonneknikmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryidae
Orde:Bryales
Familie:Bryaceae (Knikmosfamilie)
Geslacht:Bryum (Knikmos)
Soort
Bryum torquescens
Bruch & Schimp. (1838)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het zonneknikmos (Bryum torquescens) is een mossoort behorend tot de familie Bryaceae. Het houdt van een stenig, kalkrijk en geëxponeerd substraat. Begeleidende soorten zijn o.a. Microbryum curvicolle, Plagiomnium rostratum, Pseudocrossidium revolutum en Weissia brachycarpa.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is synoecisch en vormt meestal kapsels; in niet-kapselende populaties zijn altijd wel gametoeciën te vinden. De blaadjes zijn in droge toestand meestal minder spiraalvormig ingedraad dan bij het nauw verwante het gedraaid knikmos (Bryum capillare).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt het zonneknikmos zeer zeldzaam voor. Het staat op de rode lijst in de categorie 'gevoelig'. Het is vanouds bekend van enkele kalkgraslanden in Zuid-Limburg. De eerste vondst dateert van 1869 van de Sint Pietersberg waar het nog steeds mooi ontwikkeld voorkomt. Bryum torquescens is na 1980 in Zuid-Limburg gevonden op de Kunderberg, het Hoefijzer bij Bemelen, de spoorweginsnijding bij Wylre en op de Sint Pietersberg. In 1982 is het ook gevonden op een op het zuiden geëxponeerd bakstenen muurtje in de bandijk van de Rijn bij Rhenen.