Zorgvliet (Olst)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zorgvliet
Voorzijde huis Zorgvliet
Locatie
Locatie Olst-Wijhe
Coördinaten 52° 19′ NB, 6° 10′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Kasteel, buitenplaats[1]
Start bouw 1870
Bouw gereed 1890
Architectuur
Bouwstijl Eclecticisme[1]
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 523356 523357
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Katerstede Het Slief

Zorgvliet is een landgoed met buitenhuis in buurtschap Eikelhof in de gemeente Olst-Wijhe in de provincie Overijssel. Het complex, waartoe ook een boerenhuis met schuur, een zonnewijzer, een brug en de tuinaanleg behoort, is in 2004 aangewezen als rijksmonument.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1751 wordt de katerstede 'Slief' genoemd in een staat van goederen en effecten van de overleden vrouw Johanna Elsabe Schuijlenburgh, weduwe van Jacob Hossius.

Op 16 juni 1792 wordt de naam Zorgvlied genoemd in het Trouwboek der vereenigde kerken van Axel en Zuiddorpe. De bewoonster mevrouw Smith, geboren Reminck, wordt toestemming gevraagd met betrekking tot het voorgenomen huwelijk van haar zoon, de Heer Salomon Smith, met juffrouw Sara van Doeselaar. Ze weigert consent uit hoofde van 'verscheidenheid van staat, minachting doen ongehoorsaamheid en voorsiene zekere armoede.' De kerkenraad ziet hierin echter niet voldoende reden om het huwelijk niet te doen sluiten.[3] In 1807 wordt 'Zorgvliet' in stukken van het schoutambt Olst omschreven als: 'Het erve en goed Sleef of Zorgvliet genaamd liggende ten zuiden van 't Erve 't Nagel en noordwaarts Erve Schuttendal.' Eigenaresse is de weduwe Smith.'[4]

Volgende eigenaren in de 19e eeuw zijn onder andere Jan Jansen Vredenburg, Willem Ankersmit, Martinus van Doorninck, Guillaume van Hoorn en Hendrik Jan Ankersmit. In de 20e eeuw wordt Zorgvliet onder meer bewoond door twee burgemeesters van Olst: Willem baron Bentinck van Schoonheten en A.G.A. ridder van Rappard. Na 1950 vestigt zich de familie Craandijk op het landgoed. In 1983 komt het in handen van de huidige eigenaar.

Bezittingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op het landgoed Zorgvliet bevinden zich naast het hoofdgebouw nog een drietal erven, waarvan twee boerderijen. Een hiervan is boerderij Het Slief die anno 2013 te boek staat als recreatiewoning. Over het landgoed loopt een rechtstreekse onverharde weg van de Boxbergerweg naar de Bevrijdingsweg, de voormalige spoorweg Deventer-Ommen. Dit pad is niet publiek toegankelijk.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]