Wegmier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zwartbruine wegmier)
Ga naar: navigatie, zoeken
Wegmier
Wegmierennest
Wegmierennest
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Hexapoda (Zespotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Familie: Formicidae (Mieren)
Onderfamilie: Formicinae (Schubmieren)
Geslacht: Lasius
Soort
Lasius niger
(Linnaeus, 1758)
Koningin, 6 werksters, 1 pop (rechts), 3 larven (links) en eitjes in het midden
Koningin, 6 werksters, 1 pop (rechts), 3 larven (links) en eitjes in het midden
Afbeeldingen Wegmier op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Wegmier op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De wegmier (Lasius niger), ook wel gewone wegmier, zwarte wegmier of zwartbruine wegmier, is een mierensoort uit de onderfamilie van de schubmieren (Formicinae).

Uiterlijk[bewerken]

De wegmier is zwartbruin tot zwart met een fijne beharing. De werksters zijn zo'n 3-5 mm lang. De koningin wordt zo'n 9 millimeter lang. De geslachtsmieren zijn donkerbruin en de vleugels zijn doorzichtig.

Indeling van het mierennest[bewerken]

In het mierennest is er één functionele koningin. Tijdens de stichtingsfase van een nieuwe kolonie kan het voorkomen dat enkele pas bevruchte wijfjes samen de eerste eitjes leggen - men spreekt dan van pleometrose. Wanneer echter de eerste werksters verschijnen, worden alle koninginnen gedood behalve één - dit noemt men dan secundaire monogynie. In de maanden juli en augustus zijn de bruidsvluchten; de mannetjes en de koninginnen stijgen dan op. Alleen de sterkste mannetjes kunnen de koninginnen bijhouden en haar boven in de lucht bevruchten. De werksters worden 2-3 jaar oud.

De nesten bevinden zich vaak onder tegels of onder boomschors. Soms worden ook zandhopen gemaakt. De mieren leven van de uitscheiding van bladluizen die ze melken.

Voorkomen[bewerken]

De wegmier komt voor in een groot deel van het Palearctisch gebied. De soort leeft in vele biotopen, mits niet te droog. Ze is ook in tuinen te vinden, en 's zomers soms binnenshuis. In Nederland en België is de soort zeer algemeen.

Externe links[bewerken]