Zwarte school

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met een zwarte school wordt in Nederland een lagere of middelbare school bedoeld, waarvan een groot deel van de leerlingen (meer dan 60%) allochtoon is.[1]

Definitie[bewerken]

Er is sprake van een witte school als meer dan 60% van de leerlingen van autochtone afkomst is. Het lijkt daarom logisch om te spreken van een zwarte school als meer dan 60% van de leerlingen van niet-westerse allochtone afkomst is.[1] In het tussenliggende gebied is er sprake van een gemengde school.

Internationale school[bewerken]

Omdat er tegenwoordig in de grote steden ook grote aantallen westerse allochtonen wonen, mensen uit bijvoorbeeld landen als België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Rusland of de Verenigde Staten, is er ook een vierde categorie namelijk de internationale school. Normaal gesproken worden westerse allochtonen meegerekend onder de autochtonen, maar als een school voor meer dan de helft uit westerse allochtonen bestaat en er ook in een andere taal dan het Nederlands wordt lesgegeven, dan spreekt men van een internationale school, of van een Japanse, Britse, Duitse, ... school.

Negatief[bewerken]

In Nederland beginnen de begrippen allochtoon en zwarte school scheldwoorden te worden. Vaak wordt dit namelijk verbonden met taalachterstanden, gedragsproblemen en criminaliteit.

Witte vlucht[bewerken]

Een zwarte school wordt door de overheid toegerust met extra leerkrachten en leermiddelen, maar dat voorkomt niet dat veel autochtone (Nederlandse) ouders voor hun kinderen op zoek gaan naar een witte school in de omgeving. Soms legt men daar aanzienlijke afstanden voor af; ook wordt vaak de voorkeur gegeven aan bijzonder onderwijs. Dit verschijnsel wordt de "witte vlucht" genoemd.

Postcodebeleid[bewerken]

Overheden trachten de witte vlucht te beperken om de scholen zo veel mogelijk gemengd te houden. Men denkt dat dit het beste is voor de integratie van de allochtonen. In Amsterdam en omgeving is daarvoor een omstreden postcodebeleid ingevoerd, wat inhoudt dat ouders niet buiten hun wijk een school voor hun kinderen mogen zoeken. Het gevolg is overigens dat ook allochtone ouders niet buiten hun wijk naar een minder zwarte school kunnen zoeken. Dit beleid wordt in de Verenigde Staten veel toegepast en begint op te komen in meer gebieden in Nederland, onder andere Venlo.

Referenties[bewerken]

  1. a b E. Alkema: Meer dan onderwijs, Van Gorcum 2006, p. 46-47.