Naar inhoud springen

Zwavelzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pdreijnders (overleg | bijdragen) op 16 jan 2020 om 17:01. (Verwijzing toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zwavelzwam
Zwavelzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Polyporales
Familie:Fomitopsidaceae
Geslacht:Laetiporus
Soort
Laetiporus sulphureus
(Bull.) Murrill (1920)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwavelzwam op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) is een zwam uit de familie Fomitopsidaceae. Het is een parasitaire zwam die onder andere op eiken groeit. Het is een heldergele tot baksteenrode zwam, die met name oude eikenbomen aanvalt in de zomer en vroege herfst. De zwam groeit echter ook op ander loofhout, en op eucalyptusbomen. De zwam komt over grote delen van de wereld voor.

Wanneer een boom wordt aangevallen door de zwam, ontstaat bruinrot, een schimmel waardoor het kernhout van de boom krimpt en bovendien roodachtig bruin verkleurt. De stam van de boom wordt langzamerhand steeds verder uitgehold.

De vruchtlichamen van de zwavelzwam verschijnen niet elk jaar. De polyporen kunnen wel 10 kilogram zwaar worden. Als het vruchtlichaam ouder wordt, wordt het bros.

Het vlees van de zwam is wit en sappig, oude exemplaren kunnen erg taai zijn. In het Engels heet de zwavelzwam Chicken of the woods, want de textuur en smaak doen inderdaad erg aan kip denken. Er zijn mensen die een allergie voor de paddenstoel hebben, doordat vooral de jonge exemplaren bepaalde alkaloïden bevatten.[1] Het is het best eerst een klein stukje te proberen voor er grote hoeveelheden van te eten.

Gefotografeerd in de Hoge Veluwe, mei 2005
Gerecht met zwavelzwam. Na het koken kleurt het vlees roze.

Externe link

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Laetiporus sulphureus op Wikimedia Commons.