Zwitserse Federatie van Vakverenigingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Zwitserse Federatie van Vakverenigingen (Duits: Schweizerischer Gewerkschaftsbund, Frans: Union Syndicale Suisse, Italiaans: Unione Sindacale Svizzera, Reto-Romaans: ), is de grootste Zwitserse vakfederatie. De SGB bestaat uit 15 afdelingen en telt ca. 390.000 leden.

Geschiedenis[bewerken]

De SGB werd in 1880 opgericht in het stationsrestaurant Olten. In dit stationsrestaurant te Olten was reeds eerder o.a. de Schweizerische Alpenclub (1863) opgericht en in 1894, veertien jaar later, zou hier de Vrijzinnig Democratische Partij (FDP) worden opgericht. In 1904 werd het Verband schweizerischer Arbeiterinnenvereine (SAV) opgericht. Sinds haar oprichting onderhoudt de SGB nauwe betrekkingen met de Sociaaldemocratische Partij van Zwitserland (SP). Verscheidene SP-politici (meestal uit de linkervleugel van de partij) zijn lid van de SGB. Voormalig bondspresident en Bondsraad Ruth Dreifuss, die het Departement van Binnenlandse Zaken beheerde, was in het verleden werkzaam bij de SGB.

Status binnen de Internationale Vakbeweging[bewerken]

De SGB is aangesloten bij het Internationaal Vakverbond, het Europees Vakverbond en lid van het Adviescomité voor Vakbondsaangelegenheden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Vakbonden aangesloten bij de SGB[bewerken]

Geassocieerde vakbonden[bewerken]

Voorzitter[bewerken]

De huidige voorzitter van de SGB is Paul Rechsteiner.

Literatuur[bewerken]

  • Vom Wert der Arbeit, door: Valérie Boillat, Bernard Degen, Elisabeth Joris, Stefan Keller, Albert Tanner en Rolf Zimmermann (hoofdred.) (2006)

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]