ZynAddSubFX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ZynAddSubFX
Ontwerper(s) Budislav Stepanov[1]
Ontwikkelaar(s) Mark McCurry, Harald Hvaal
Uitgebracht 25 september 2002 (21 jaar geleden)
Recentste versie 3.0.6 (21 januari 2022)[2] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Berkeley Software Distribution, GNU/Linux, Microsoft Windows, macOS
Geschreven in C++
Licentie(s) GNU General Public License, versie 2.0 of later.
Versiebeheer
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

ZynAdddSubFX (vanaf versie 3 Zyn-Fusion genoemd)[3][4] is een open source softwaresynthesizer voor Linux, macOS en Windows. Bij versie 3 was er een nieuwe interface uitgebracht onder proprietaire voorwaarden (Zyn-Fusion), maar dat werd later ook open source. De officiële build van Zyn-Fusion is echter niet gratis.[3][5]

Als klankgenerator zijn er drie hybride synthese-engines die verschillende methoden van klankopwekking combineren. Er worden geen samples gebruikt; alles wordt opgewekt via klanksynthese. De synthesizer heeft effecten als galm, echo, chorus, distortie, equalizing en meer, en ondersteunt microtonale stemming.

De originele auteur van ZynAddSubFX is Nasca Octavian Paul[6]. Het project was gestart in maart 2002 en de eerste publieke versie (1.0.0) kwam uit op 25 maart 2002. Sinds 2009 is Mark McCurry de beheerder.

Geluidsgeneratie[bewerken | brontekst bewerken]

ZynAddSubFX combineert verschillende methoden van klanksynthese voor het genereren van geluid: additieve synthese door de ADsynth engine, subtractieve synthese door de SUBsynth engine, en een origineel algoritme voor wavetable-synthese met de PADsynth engine.