Brommerrijden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Brommerrijden zonder uitlaat, ook Brommernacht, luilakken of lawaaibrommers genoemd is een Nederlandse traditie waarbij op de vroege ochtend van Koningsdag door de woonplaats wordt gereden met brommers waarvan de uitlaat is weggenomen, om zo de bevolking wakker te maken. Het rondrijden zonder uitlaat wordt op die momenten gedoogd door de gemeente/politie [1].

Doel/gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van het brommerrijden zonder uitlaat is het wekken van de inwoners van de woonplaats met het geluid van ongedempte bromfietsen. Dit rondrijden gebeurt in de vroege ochtend/nacht voor Koningsdag, op sommige plaatsen valt het brommerrijden tegelijk met het elders gevierde luilakken, dat gehouden wordt op de zaterdag voor Pinksteren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het brommerrijden zonder uitlaat komt op verschillende plaatsen in Nederland voor, en de traditie en de uitvoering verschillen per plaats. Over het precieze ontstaan van deze traditie is weinig bekend. Volgens RTV Oost gebeurt het brommerrijden in Genemuiden al tientallen jaren.[2]

In het verleden was het brommerrijden vaak aanleiding tot ongeregeldheden. Men reed zonder (soms) zonder rijbewijs, gekeurde brommer of blaastest. Ook het rijden zelf gebeurde ongeorganiseerd, men reed de gehele woonplaats door, waarbij de kans op ongevallen groot was.

Huidig voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Na ongeregeldheden in bijvoorbeeld Genemuiden en Urk (Brommerrellen) wordt het brommerrijden zonder uitlaat steeds meer gefaciliteerd en georganiseerd door de gemeente. Gemeentes en politie verzorgen een afgezette route in de woonplaats met een vaste rijrichting, waardoor de brommers niet met elkaar of overig verkeer in de knoop komen. Verder is bij sommige gemeenten een inschrijving verplicht, waarbij de deelnemer na het tonen van een rijbewijs, verzekering en blaastest een startnummer krijgt.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Over de precieze verspreiding van het voorkomen van dit fenomeen is weinig bekend en weinig te vinden. Omdat de traditie op veel plaatsen een andere naam heeft, een andere dag dat gereden wordt en er weinig landelijke aandacht voor is. Wel kan gesteld worden dat het brommerrijden op Koningsdag in de Kop van Overijssel een levendige traditie is.

Verspreiding Brommerrijden zonder uitlaat
Plaats Viering TIjdstip
Genemuiden Koningsdag 04:00 tot 6:30
Hasselt Koningsdag 04:00 tot 6:30
Zwartsluis Koningsdag 04:00 tot 6:30
Sint-Jansklooster Koningsdag 01:00 tot 4:30
Vollenhove Koningsdag 04:00 tot 7:30
Belt Schutsloot Koningsdag
Ouddorp 04:30 tot 8:00
Urk 02:00 tot 08:00
Oud-Beijerland
Barneveld 05:00 tot
Dirksland 03:00 tot
Vlieland Jaarwisseling
De Lier Luilak
Ouderkerk a/d IJssel 05:30 tot
's-Gravendeel
Opheusden
Delft Luilak