Naar inhoud springen

Gebruiker:Meneerke bloem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wikipedia Dit is een gebruikerspagina

Als u deze pagina op een andere website aantreft dan op Wikipedia, bekijkt u een zogenaamde "mirror"-website. Wees u er dan van bewust dat deze pagina verouderd kan zijn en dat de gebruiker die op deze pagina wordt genoemd geen persoonlijke betrokkenheid heeft met enige andere versie van deze pagina dan die op Wikipedia zelf. De oorspronkelijke gebruikerspagina vindt u op Wikipedia.

Taalvaardigheid

fr Cette personne a pour langue maternelle le français.
nl-3 Deze gebruiker bezit gevorderde kennis van het Nederlands.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
de-2 Dieser Benutzer hat fortgeschrittene Deutschkenntnisse.
Ik ben het.
Ik ben het.

Mijn naam is Réginald Hulhoven.
Ik woon in Vlaams Brabant te Veltem-Beisem (gemeente Herent) bij Leuven in België. Ik ben tweetalig Frans – Nederlands. Door mijn voormalig beroep beheers ik ook de Engelse taal.

Mijn loopbaan

[bewerken | brontekst bewerken]

Door mijn pensionering kan ik nu meer tijd besteden aan plantkunde.

Cyclamen hederifolium

Vanaf mijn jeugd ben ik geboeid door plantkunde, die als het ware een tweede beroep geworden is. Mijn liefde voor de tuin is van recentere datum, namelijk een twintigtal jaren geleden. Mijn grootste liefde zijn de rotsplanten en de botanische bollen, in het bijzonder de winterharde herfstbollen, waarvan ik thans een dertigtal verschillende soorten heb, en de tuincyclamen. Ik heb daarvoor uitstekende contacten met gespecialiseerde bollenkwekers, zoals Verberghe Bloembollen, Rita van der Zalm en De Bolle-Jist, vaste plantenkwekers, zoals Jan Spruyt-Van der Jeugd, en deskundigen zoals Mark Griffiths en Jan Bravenboer.

Ik ben vriend en botanische adviseur van Ivo Pauwels, een gekende Belgische groenauteur, die ik een tiental jaren geleden ontmoet heb gedurende een memorabele tuinreis in Portugal. Vervolgens heeft Ivo een reportage geschreven over mijn hobby [1] en zo zijn wij langzamerhand bevriend geworden. Ivo heeft ooit gezegd dat mijn tuin – hoewel van bescheiden oppervlakte – waarlijk een “levend herbarium” was. Ik herlees en bekritiseer zijn boeken en zijn artikels om de botanische nauwkeurigheid ervan te garanderen.

Ik heb met Ivo en andere groenjournalisten, zoals Paul Geerts en Hugo Messiaen, deelgenomen aan tuinreizen. We hebben onder andere tuinen bezocht in Portugal, Madeira, de Canarische Eilanden, verschillende Franse streken, Wales en Ierland, alsook verschillende tuinen en natuurreservaten in België. Ik heb ook vaak tuinbeurzen bezocht, zoals deze van Beervelde en Hex.

Tussen 2002 en 2005 heb ik ook enkele botanische artikels geschreven in De Tuinen van Eden, onder andere over winterharde herfstbollen en aronskelkachtigen, botanische cyclamen, en de geslachten Actaea en Leucojum, alsook een reportage over de flora van de Pyreneeën. Verder ben ik ook botanische adviseur geweest van boeken over planten bij Ludion, onder andere van Wetenschap in de Tuin - de Nederlanse vertaling van de heruitgave van het boek Botany for Gardeners [2].

Een andere passie

[bewerken | brontekst bewerken]

I ben ook sedert mijn tienerjaren een Brucknerfan. Ik ben vooral geïnteresseerd in de allereerste versies van zijn symfonieën en de nog te weinig gekende werken uit de St Florian periode.

Voor dit topic ben ik geregeld in contact met John F. Berky (orkestrale werken) en Hans Roelofs (niet-orkestrale and vocale werken), en recentelijk ook met William Carragan voor de verschillende versies en varianten van de werken.

Mijn bijdrage tot Wikipedia

[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 7 februari 2007 draag ik mijn steentje bij de Franse Wikipedia. De paar artikels die ik destijds in De Tuinen van Eden gepubliceerd heb, hebben met bijkomende gegevens uit de literatuur en diverse persoonlijke contacten als basis gefungeerd voor de eerste pagina’s die ik op wikipedia gecreëerd of aangepast heb. Ik heb er tot nu toe een vijftigtal pagina's gecreëerd of al dan niet grondig aangepast.

Vanaf 4 januari 2008 draag ik mijn steentje bij de nederlandse Wikipedia. Ik ben eerst begonnen met het creëren of het aanpassen van de voornaamste pagina’s waaraan ik op de franse Wikipedia gewerkt had: Cyclaam en gelinkte pagina’s, Krokus, Erythronium, Galanthus, narcisklokje en de gelinkte pagina’s Leucojum en Acis, Colchicum, nieskruid en gelinkte pagina’s, dopheide, Actaea, en schubwortel en gelinkte pagina’s.

Sinds januari 2008 draag ik mijn steentje ook bij de Engelse Wikipedia en sinds september 2009 bij de Duitse Wikipedia.

Op Wikimedia Commons heb ik ongeveer 6.000 foto's vooral van planten - onder andere van de geslachten Cyclamen, Crocus en Trillium, alsook van alpiene planten en planten uit de tropen - opgeladen: mijn uploads. Ik hab ook verschillende categorieën herschikt onder andere die van de geslachten Crocus en Cyclamen.

Referenties en Nota's

[bewerken | brontekst bewerken]
  1. Ivo Pauwels, Tussen mosjes, zandkorrels en waterdruppels, De Tuinen van Eden, 12 : 112-115, 1999
  2. Brian Capon, Wetenschap in de Tuin, Ludion, Gent-Amsterdam, 2005 - ISBN 90-5544-537-1

Meneerke bloem is een bijnaam die ik van collega’s van mijn toekomstige echtgenote gekregen heb, wanneer ik nog assistent was aan de universiteit.

Deze gebruiker draagt ook zijn steentje bij de Franse Wikipedia
Deze gebruiker draagt ook zijn steentje bij de Engelse Wikipedia
Deze gebruiker draagt ook zijn steentje bij de Duitse Wikipedia
Deze gebruiker draagt ook zijn steentje bij Wikimedia Commons
Deze gebruiker heeft ook een pagina op Wikispecies
Deze gebruiker heeft ook een pagina op Meta-Wiki
Deze gebruiker komt uit België.
Deze gebruiker komt uit Vlaams Brabant.
Deze gebruiker is arts
Deze gebruiker is lid van Wikiproject planten
Deze gebruiker hanteert één gebruikersnaam voor alle projecten van Wikimedia.