Mediacentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mediacentrum
Hoofdgebouw (gebouw 3)
NOS-hoofdgebouw geopend in 1978
Locatie
Locatie Media Park
Plaatsnaam Hilversum
Adres A: Joop van den Endeplein 1
B: Rudi Carelllaan 2
C: Hetty Blokweg 2
D: Rijk de Gooyersteeg 2
Buurpanden Studiocentrum, traverse naar Station Hilversum Media Park, Decorcentrum, Studio 23 & NPO-gebouw
Coördinaten 52° 14′ NB, 5° 10′ OL
Status en tijdlijn
Status In gebruik
Oorspr. functie Hoofdgebouw van de NOS en later het NOB
Start bouw 1975
Bouw gereed 1977
Opening 1978
Architectuur
Materiaal marmer
Bouwinfo
Architect Jan H. van der Zee
Opdrachtgever NOS
Het Mediacentrum anno 2016
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Mediacentrum (vroeger bekend als NOS-hoofdgebouw, het Hoofdgebouw en Gebouw 3) is een bedrijvenpand op het Media Park in de Nederlandse plaats Hilversum. Samen met de ondergrondse parkeergarage en daktuin is het gebouwd tussen 1975 en 1977 en diende oorspronkelijk als het hoofdgebouw van de NOS en later het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB). Van de daktuin is nog een klein vlak overgebleven dat tegen het gebouw ligt. Eind 20e eeuw heeft het plaats gemaakt voor een bovengrondse parkeerdek. Het gebouw is ontworpen door architect Jan H. van der Zee en heeft vier ingangen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren zeventig liet de NOS het Hoofdgebouw bouwen om meerdere afdelingen van de omroep zoals hun nieuwsredacties en Decorontwerp in te laten trekken.[1]

Bij de inwerkingtreding van de mediawet van 1988 werd dit gebouw met vele andere gebouwen op het Media Park overgedragen van de NOS aan het NOB. Onder het NOB werden deze gebouwen genummerd. Zo werd de Muziekpaviljoen het eerste gebouw, het Studiocentrum werd Gebouw 2 en het Hoofdgebouw kreeg nummer 3.

In 2003 heeft het NOB het beheer van haar panden overgedragen aan TCN Property Projects (TCN PP), en sindsdien worden de kantoorruimtes ook verhuurd aan derden. De redacties van de NOS zijn tussen 2005 en 2006 verhuisd naar het Videocentrum.[2][3][4]

Op de gevel van de hoofdingang heeft belettering gestaan. In het voorjaar van 2022 is de hoofdingang verbouwd en is deze belettering verwijderd.

Verhuur[bewerken | brontekst bewerken]

Kantoorruimte wordt verhuurd aan onder andere:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]