Vakkenvullen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het vullen van winkelschappen

Vakkenvullen is een term die wordt gebruikt voor het in het winkelschap plaatsen van goederen, meestal kruidenierswaren in een supermarkt. Producten worden doorgaans vanuit een omdoos in het vak gezet, maar bij discounters zoals Aldi zetten vakkenvullers de dozen in hun geheel neer zodat klanten de artikelen zelf uit de dozen kunnen halen.

Spiegelen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het vakkenvullen is spiegelen belangrijk. De term spiegelen wordt in de detailhandel gebruikt voor het naar voren schuiven van de producten in het schap, zodat dit volledig gevuld lijkt. Er ontstaat dan een mooie 'spiegel', in de betekenis zoals ook gebruikt in het woord bladspiegel. De schappen-/vakkenvullers krijgen met een zekere regelmaat de opdracht om te spiegelen. Daarbij moet vaak ook de houdbaarheidsdatum in de gaten worden gehouden, de artikelen die het oudste zijn vooraan gezet worden en de verse aanvullingen erachter, het zogenaamde fifo-systeem.

Scholing[bewerken | brontekst bewerken]

Vakkenvullen is een functie waarvoor geen opleiding noodzakelijk is. Bij sommige supermarkten kan een veertienjarige al aan de slag. Bij veel winkels is de minimumleeftijd echter vijftien jaar. Het werk is vooral populair als parttimebaan bij tieners.