Zitplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een zitplaats is, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, een unit waar je op kunt zitten. In de bus, metro of trein zijn dit vaak banken waar twee personen op kunnen zitten, waardoor een bank voor twee zitplaatsen geldt. In België zijn er in de trein meestal vijf zitplaatsen in de breedte, twee aan de ene en drie aan de andere zijde. Een klapstoeltje op het gangpad van de trein of balcon van bus of tram geldt dan als één zitplaats.

In een sommige metro's en in de stadstram en bus zijn er vaak zowel eenpersoons als tweepersoons zitplaatsen om meer staanplaatscapaciteit te bereiken. Vliegtuigen en veerboten kunnen een groot aantal zitplaatsen naast elkaar hebben met meerdere gangpaden.

De capaciteit wordt meestal in zitplaatsen uitgedrukt, hoewel er veelal ook mensen op een staanplaats mee kunnen reizen. De voertuigen zijn dan ook voorzien van een sticker met het aantal zit, rolstoel en staanplaatsen. Bij de trein wordt alleen het aantal zitplaatsen per coupé aangegeven.

Behalve bij de trein zijn een bepaald aantal zitplaatsen bestemd voor invaliden aangegeven met de sticker: Zitplaats bestemd voor invalide. Bij nieuw materieel wordt dit vaak aangegeven door een afwijkende kleur bekleding van de stoelen met een invalide teken.

Een jarenlang in sommige voertuigen aangebrachte slogan om oude of slecht ter been zijn medepassagiers een zitplaats aan te bieden was: Opstaan voor iemand misstaat niemand (later vervangen door Wilt u zitten? Ik kan staan).