Ça plane pour moi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ça plane pour moi
Single van:
Plastic Bertrand
Van het album:
An 1
B-kant(en) "Pogo Pogo"
Uitgebracht 1977
Genre Punkrock
Duur 2:57
Label AMC, Sire Records
Schrijver(s) Lou Deprijck, Yvan Lacomblez
Producent(en) Lou Deprijck
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • 7 (Vlaamse Radio 2 Top 30, Nieuw-Zeeland)
  • 2 (Nederlandse Top 40, Australië)
  • 1 (Frankrijk, Zwitserland)
  • 8 (Verenigd Koninkrijk, Ierland)
  • 47 (Verenigde Staten)
  • 6 (Duitsland)
  • 19 (Oostenrijk)
  • 58 (Canada)
  • 12 (Zweden)
Plastic Bertrand
New Promotion
(1975)
  Ça plane pour moi
(1978)
  Bambino
(1978)
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ça plane pour moi (Nederlands: Alles is prima voor mij) is een Franstalig nummer van de Belgische muzikant Plastic Bertrand uit 1977, ingezongen door de producent Lou Deprijck. Het is de tweede single van hun eerste studioalbum An 1.

Opname[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel "Ça plane pour moi" een punknummer is, is het liedje ook vaak beschreven als 'parodiepunk' of als new wave.[1] De absurd klinkende tekst werd geschreven door de Brusselse Two Man Sound-muzikant Yvan Lacomblez alias 'Pipou' die toen nog als bijverdienste voor de klachtendienst bij de Association des Pharmaciens Belge werkte. Lacomblez liet zich voor de tekst inspireren door de binnenkomende klachten van patiënten over de bijwerkingen van hun medicatie en maakte er een eigenzinnige, gestyleerde selectie van. De titel van het nummer is een schalkse verwijzing naar het lied 'Tu me fais planer' van de Franse chansonnier Michel Delpech dat een jaar voordien uitkwam. Lou Deprijck zocht voor de gelegenheid drie muzikanten in die live speelden in cafés en dus hard genoeg klonken voor het nummer. De eerste, Mike Butcher, was eigenlijk een producer en de geluidstechnicus van de studio en werd (tegen een eenmalige betaling van 2300 frank) ingehaald als gitarist met de bedoeling de ruige sound van de Sex Pistols te imiteren. Daarnaast werden nog basgitarist John Valke en drummer Bob Dartch ingehuurd, op voorwaarde dat zij niet meer dan twee noten speelden. Om de sound nog extravaganter te maken werd saxofonist Pietro Lacirignola toegevoegd. Omdat Lou Deprijck zelf niet geloofwaardig overkwam als punkvertolker werd als alter ego en imago van de single Roger Jouret alias 'Plastic Bertrand' aangetrokken, de 16-jarige extravagante drummer van de Brusselse rockband Hubble Bubble. De tekst zelf werd met een nasale stem ingezongen door Deprijck die daarmee (tevergeefs) probeerde Johny Rotten na te doen. Na slechts enkele uren repetitie werd het nummer opgenomen en door Philippe Delire aan de mengtafel op een sneller ritme gezet om een energieker en specialer sound te creëren.

'Ca plane pour moi' werd een grote wereldhit en bereikte de 47e positie in de Amerikaanse Billboard Hot 100. In de Vlaamse Radio 2 Top 30 haalde het de 7e positie, en in de Nederlandse Top 40 de 2e.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Lou Deprijck is de enige vertolker van "Ça plane pour moi", en niet Plastic Bertrand. Dit blijkt uit een rapport van experts. Sinds 1977 is Lou Deprijck de producer van het nummer 'Ça plane pour moi'. Bovendien heeft hij de muziek gecomponeerd en de tekst zelf gezongen. Plastic Bertrand heeft dit altijd betwist. Als gevolg van een rechtszaak die in 2006 was aangespannen door Plastic Bertrand, werden experts aangesteld. "Vandaag (26 juli 2010) blijkt uit het rapport van de experts dat de stem van 'Ça plane pour moi' van Lou Deprijck is".[2]

In het Nederlandse programma Top 2000 à Go-Go was op 29 december 2010 een reportage te zien waarin Lou Deprijck zijn visie gaf op de kwestie en uiteenzette dat zijn stem volgens de experts na 30 jaar nog steeds hetzelfde was. De reden dat hij indertijd niet zelf het nummer vertolkte had te maken met het feit dat hij zich voor de geloofwaardigheid geen derde imago kon veroorloven naast de andere twee en daarom Roger Jouret bereid had gevonden het nummer als Plastic Bertrand te playbacken. Verder gaf hij aan dat de tekst een onsamenhangende stortvloed van woorden was van iemand die stoned was. Het nummer heeft dan ook een hoog tempo met heel veel woorden (5 coupletten en 4 keer het refrein in 3 minuut 17).

Deprijck vertolkte het nummer onder zijn eigen naam als de "2010-versie" van "Ça plane pour moi". In de videoclip treedt hij op samen met een band die bestaat uit twee mannelijke leden die op de gitaar begeleiden, een vrouwelijk lid als drumster die samen met nog een ander vrouwelijk lid ook nog als danseres optreedt.

Hergebruik[3][bewerken | brontekst bewerken]

Covers[bewerken | brontekst bewerken]

Speelden het live[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Series[bewerken | brontekst bewerken]

Reclamespots[bewerken | brontekst bewerken]

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
Ça plane pour moi --1722170917941841-----1994-1753---------- -
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.