Ödön Tömösváry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ödön Tömösváry
Ödön Tömösváry
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 12 oktober 1852
Geboorteplaats Aluniș, Mureș, Roemenië
Overlijdensdatum 15 augustus 1884
Overlijdensplaats Deva, Roemenië
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Myriapodologie, entomologie
Bekend van Het orgaan van Tömösváry
Overig
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ödön Tömösváry (Edmund Tömösváry, 12 oktober 1852 in Magyaró - 15 augustus 1884 in Déva) was een Hongaarse natuuronderzoeker, myriapodoloog en entomoloog. In 1883 maakte hij de baanbrekende beschrijving van een sensorisch orgaan van duizendpoten, tegenwoordig bekend als het orgaan van Tömösváry.

Tömösváry ging naar de middelbare school in Kolozsvár en de universiteit van Selmecbánya. Hij voltooide zijn universitaire studie in Boedapest in 1881 met een proefschrift over de anatomische structuur van het ademhalingsorgaan van de spinduizendpoot. In zijn wetenschappelijke carrière schreef Tömösváry 57 artikelen, waarvan 24 over duizendpotigen gingen.

Toen hij in de zuidelijke Donau-regio aankwam om kriebelmuggen (Simuliidae) te bestuderen, kreeg hij tuberculose. Door deze aanhoudende ziekte kon hij niet als zoöloog werken en in het laatste jaar van zijn leven werkte hij als leraar bij Kassa. Hij stierf op 15 augustus 1884 in Déva.

Tömösváry beschreef 32 nieuwe soorten duizendpotigen: 10 miljoenpoten, 19 duizendpoten, 2 Pauropoda en één soort Symphyla. Hij introduceerde twee nieuwe geslachten: