3e millennium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In de eigentijdse tijd is het 3e millennium een tijdsperiode die begon op 1 januari 2001 en zal eindigen op 31 december 3000 van de Gregoriaanse kalender. Dit is de derde periode van duizend jaar in de Anno Domini. Met stijgende technologie en een stabielere politieke wereld kan het derde millennium gezien worden als een tijdperk van voltooiing waarin het concept van globale problemen wordt afgesloten en de geschiedenis van de wereld eindigt om vervangen te worden door nieuwe tijdperken met onnoemelijke gebeurtenissen.

Omdat dit millennium op dit moment aan de gang is, zijn zijn twee eerste decennia, de jaren 2000-2009 en de hedendaagse jaren 2010-2019, het onderwerp van de aandacht van de historicus. Het overblijvende deel van de 21e eeuw en trends op langere termijn worden onderzocht in toekomstonderzoek.

Populaire verwachtingen[bewerken]

  • Technologische singulariteit (21e eeuw)
  • Overgang van een Type 0 naar een Type 1 beschaving op de Schaal van Kardasjev (22e eeuw)
  • Ruimtekolonisatie (3e millennium)
  • Eerste interstellaire ruimtemissie (3e millennium)
  • Eerste contact met buitenaards leven. Geen specifieke tijdsperiode is voorgesteld voor deze gebeurtenis maar veel wetenschappers zijn het eens dat het zeer gauw zou zijn en zeker in het derde millennium. (3e millennium)