Aartsbisdom Westminster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Archdiocese of Westminster
Wapen
Basisgegevens
Aartsbisschop Vincent Nichols
Parochies 216
Bevolking 4.793.000 (2011)
Katholieken 481.600 (2011)
Website https://rcdow.org.uk/
Kaart van de kerkprovincie
Aartsbisdom Westminster
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Kathedraal van Westminster

Het aartsbisdom Westminster (Latijn: Archidioecesis Vestmonasteriensis; Engels: Archdiocese of Westminster) is een aartsbisdom van de Katholieke Kerk in Engeland, waarvan de aartsbisschoppelijke zetel staat in Londen. Het aartsbisdom is tevens een kerkprovincie en de metropolitane zetel van Engeland en Wales. Het aartsbisdom omvat het gebied van Groot-Londen alsmede de plaatsen Staines en Sunbury-on-Thames zowel als het graafschap Hertfordshire.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1540 ontstond het bisdom Westminster. Dit bisdom hield evenwel na korte tijd weer op te bestaan. Pas in 1622 werd het apostolisch vicariaat Engeland ingericht. In 1688 ontstond het apostolisch vicariaat voor het district Londen. In 1850 werd dit vicariaat - met de bul Universalis Ecclesiae - door paus Pius IX verheven tot aartsbisdom en kerkprovincie. Het aartsbisdom kent sindsdien de suffragane bisdommen Blentwoord, East Anglia, Northampton en Nottingham.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige aartsbisschop is Vincent Nichols. Hij wordt bijgestaan door vier hulpbisschoppen. Er zijn 216 parochies en ongeveer 481.600 katholieken (dat is 10% van de gehele bevolking van het gebied). In het bisdom werken 391 priesters. De kathedrale kerk van het aartsbisdom is de Kathedraal van Westminster.

Bisschoppen en aartsbisschoppen van Westminster[bewerken | brontekst bewerken]


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]