Aartsbisdom Westminster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kathedraal van Westminster

Het aartsbisdom Westminster (lat: Archidioecesis Vestmonasteriensis) is een aartsbisdom van de Katholieke Kerk in Engeland, waarvan de aartsbisschoppelijke zetel staat in Londen. Het aartsbisdom is tevens een kerkprovincie en de metropolitane zetel van Engeland en Wales. Het aartsbisdom omvat het gebied van Groot-Londen alsmede de plaatsen Staines en Sunbury-on-Thames zowel als het graafschap Hertfordshire.

Geschiedenis[bewerken]

In 1540 ontstond het bisdom Westminster. Dit bisdom hield evenwel na korte tijd weer op te bestaan. Pas in 1622 werd het apostolisch vicariaat Engeland ingericht. In 1688 ontstond het apostolisch vicariaat voor het district Londen. In 1850 werd dit vicariaat - met de bul Universalis Ecclesiae - door paus Pius IX verheven tot aartsbisdom en kerkprovincie. Het aartsbisdom kent sindsdien de suffragane bisdommen Blentwoord, East Anglia, Northampton en Nottingham.

Huidige situatie[bewerken]

De huidige aartsbisschop is Vincent Nichols. Hij wordt bijgestaan door vier hulpbisschoppen. Er zijn 216 parochies en ongeveer 416.000 katholieken (dat is 10% van de gehele bevolking van het gebied). In het bisdom werken 391 priesters. De kathedrale kerk van het aartsbisdom is de Kathedraal van Westminster.

Bisschoppen en aartsbisschoppen van Westminster[bewerken]

Nicholas kardinaal Wiseman, eerste aartsbisschop van Westminster, na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie

Externe link[bewerken]