Alessandro Farnese (1520-1589)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alessandro Farnese, geportretteerd door Titiaan.

Alessandro Farnese (Valentano, 10 mei 1520 - Rome, 3 februari 1589) was een Italiaans kardinaal (geestelijke) en diplomaat. Hij was een kleinzoon van paus Paulus III die ook de naam Alessandro Farnese droeg. Hij zelf was een zoon van Pier Luigi Farnese.

Biografie[bewerken]

Alessandro Farnese werd geboren in het plaatsje Valentano. Later ging hij studeren aan de Universiteit van Bologna. Een paar jaar later werd hij benoemd tot administrateur van het Bisdom Parma. Op 14-jarige leeftijd werd hij door zijn oom paus Paulus III benoemd tot kardinaal-diaken van de Sant'Angelo. In zijn leven werd hij meerdere malen tot bisschop gemaakt.

Farnese werd zelfs tot pauselijk legaat benoemd en hij moest de slepende strijd tussen koning Frans I van Frankrijk en keizer Karel V van het Heilige Roomse Rijk tot een goed einde brengen. In 1546 werd hij naar Karel V gestuurd om steun aan de keizer te bieden in de Schmalkaldische Oorlog. In 1580 was Farnese een van de grote kandidaten om paus te worden. In 1585 stierf Alessandro.

Alessandro Farnese liet na zijn dood veel bezittingen na. Hij stond in zijn tijd bekend als een kunstliefhebber en was in het bezit van een grote collectie die tegenwoordig in handen is van Bourbon-Parma. Alessandro werd begraven in de kerk Il Gesù in Rome, een kerk die hij zelf had laten bouwen.

Bronnen[bewerken]

  • Giovanna R. Scolari & Frederic Tuten: The Hous of Farnese', New York, 1968
  • Clare Robertson, Il Gran Cardinale: Alessandro Farnese, Patron of the Arts, (New Haven: Yale University Press) 1992