Alpens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alpens
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
Alpens (Spanje)
Alpens
Situering
Autonome regio Catalonië
Provincie Barcelona
Coördinaten 42° 7′ NB, 2° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,68 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
294
(21 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
08.004
https://www.alpens.cat/
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Alpens is een gemeente in de Spaanse provincie Barcelona in de regio Catalonië met een oppervlakte van 14 km². Alpens telt 294 inwoners (1 januari 2016).

Alpens bevindt zich in de district Osona en ligt op 105 km van de Catalaanse hoofdstad en op 35 km van Vic, de hoofdstad van de regio Osona.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Alpens is namelijk nauwsluitend verbonden met de geschiedenis van het Castell de la Guàrdia de Ripoll.

De naam 'Alpens' van de gemeente werd voor het eerst in een historisch document (1074). Dat is het jaar waarin de heren van Castell de la Guàrdia de rechten doorgaven aan de abt Ramon de Savarrés. Sinds dat moment viel dit gebied niet meer onder de jurisdictie van Ripoll.

De eerste bewezen informatie over de bevolking werd aan het einde van de 15e eeuw vastgelegd, waarbij er 15 families werden genoemd.

In de 17e eeuw was de bevolking al gestegen en 64 huizen vormden in 1638 al de kern van het dorp.

Varkens-, schapen- en veehouderij waren activiteiten die veel van belang waren voor de economie. Bovendien werd er ook aan graanexport gedaan en werden er enkele ambachtelijke bedrijven opgericht.

Later in de 20e eeuw werd er voor het eerst een fabriek gebouwd in het dorp. Het vervaardigde katoenen stoffen, maar het werd gesloten in 1957. Vervolgens herleefde de textielindustrie opnieuw in de jaren zestig werd, samen met de voedingsindustrie en de houtindustrie, een integraal onderdeel van de huidige economie van de kleine gemeenschap.

Symbolen[bewerken | brontekst bewerken]

De macht en het wapen van Alpens wordt namelijk bepaald door het schild 'El escudo de Alpens'.

Het schild is in een vorm van een ruit met daarop een rots, een staf en boven de ruit een kasteel in vorm van een kroon.

Alpen zou afgeleid zijn van het Catalaanse woord 'els pennen' wat 'de rotsen' betekent. De berg met de rotsen op het blazoen zou de Roca de Pena symboliseren. Dit is een uitstekende rotsformatie in de buurt van de gemeente. De staf op de ruit zou inspelen op het feit dat Alpens onder de jurisdictie van de abten van Ripoll stond.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

In Alpens kan men de ruïnes van een versterkt huis uit het jaar 1109 gaan bezoeken. Het sterke huis van Freixenet. Dit versterkte huis staat op de lijst van Spaans artistiek erfgoed.

Daarnaast kan men ook de kerk van Santa María de Alpens, sterk gewijzigd en herbouwd sinds 1708. Dit gebouw gebouw werd afgebrand tijdens de Eerste Carlistenoorlog (1833-1840). Men kan ook de kerk van San Pedro de Serralonga gaan bezoeken.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE, 1857-2011: volkstellingen
Zie de categorie Alpens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.