Amerikaanse maffia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Amerikaanse maffia heeft haar wortels in de grootschalige emigratie van Zuid-Italianen naar de Verenigde Staten. Vooral de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra ('Onze zaak'), kreeg tentakels in Amerika. Daarom wordt de maffia in New York ook wel aangeduid als La Cosa Nostra, alhoewel ze tegenwoordig niet meer dan een zakelijke relatie heeft met de originele Cosa Nostra. De Amerikaanse maffia wist zich door een beperkte en zwakke wetgeving in te werken in diverse industrieën en in de politiek en kende een ongekende macht en rijkdom. Doordat de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover de maffia als een fabeltje afdeed gebeurde er op federaal niveau nagenoeg niets. Pas nadat er diverse publicaties op televisie en in kranten verschenen werd de wetgeving aangescherpt. Over het algemeen worden volgende gebeurtenissen beschouwd als het keerpunt van de macht van de maffia:

  • de Kefauver Hearings (vergelijkbaar met een parlementaire enquête) waarin alle kopstukken van de maffia moesten getuigen, en die live op televisie werden uitgezonden
  • de zogenaamde Apalachin-conferentie: de plaatselijke sheriff vond het verdacht dat er dure auto's passeerden uit allerlei staten. Toen hij ging kijken bij de boerderij waar iedereen naar toe reed, vluchtten er tientallen Italianen. Een aantal van de arrestanten was een paar jaar eerder verschenen bij de Kefauver Hearings. Toen de kranten publiceerden over deze maffiavergadering kon de FBI niet langer ontkennen dat er sprake was van een maffia in Amerika. De jaren hierop heeft de wetgeving de macht en de politieke invloed van de maffia nagenoeg doen verdwijnen.

De New Yorkse maffia werd beheerst door de volgende vijf families die bekendstaan als de Five Families:

Naast de 5 families die in New York opereren zijn er in de gehele Verenigde staten zo'n 20 families actief. In sommige gevallen zijn deze succesvol (Chicago, Detroit). In andere gevallen zijn deze families in het laatste decennium afgegleden tot het niveau van een straatbende (Denver, Cleveland).

Families buiten New York:

Sinds geruime tijd is ook de Russische maffia erg actief in Amerika. Hun activiteiten zijn geconcentreerd rond Florida. Waar de Cosa Nostra nog enige structuur en "respect" voor de zaak had zijn de Russen agressiever in hun praktijken en schuwen ze ook geen burgerslachtoffers.

Sinds 1993 wordt New York opgeschrikt door een nieuwe groep, de Albanese maffia.

Bekende (ex-)maffiabazen in de VS[bewerken]

Zie ook[bewerken]