Anthony Kiedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anthony Kiedis
Anthony Kiedis tijdens een optreden van de I'm with You World Tour in Newark in 2012
Anthony Kiedis tijdens een optreden van de I'm with You World Tour in Newark in 2012
Algemene informatie
Volledige naam Anthony Kiedis
Bijnaam Tony Flow, The Swan, Cole Dammet
Geboren 1 November 1962
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1983-heden
Genre(s) Funkrock, alternatieve rock, punkrock
Beroep Muzikant, songwriter,
Instrument(en) zang
Label(s) Warner Music
Act(s) Red Hot Chili Peppers, What Is This?
Actief in Red Hot Chili Peppers
Functie(s) Zanger
Jaren actief in formatie 1983-heden
Portaal  Portaalicoon   Rock

Anthony Kiedis (Grand Rapids, 1 november 1962) is een Amerikaans zanger die vooral bekend is geworden als zanger van de Red Hot Chili Peppers.

Biografie[bewerken]

Kiedis' ouders scheidden toen hij nog maar 3 jaar was. Hij bleef tot zijn elfde bij zijn moeder, Peggy Idema, in Michigan wonen om daarna naar zijn vader in Los Angeles te gaan. Zijn vader is de acteur Blackie Dammett. Kiedis heeft twee zussen (Julie en Jen) en een broer (James). Toen Kiedis 12 jaar oud was, mocht hij met zijn vader mee naar een stripclub, waar de vriendin van zijn vader stripper was.

Op jeugdige leeftijd acteerde Kiedis onder het pseudoniem Cole Dammett in de film F.I.S.T, waarin hij de zoon van Sylvester Stallone speelde. Hij speelde één scène in deze film.

Op een dag op de FairFax High School zag hij een Australiër zijn goede vriend Tony Sherr slaan. Anthony liep eropaf en vertelde deze jongen eens goed dat hij dat niet zomaar moest doen. Die Australiër, Michael Balzary (inmiddels beter bekend als Flea), werd een goede vriend.[bron?] Samen met Hillel Slovak en Jack Irons vormden zij de Los Faces Gang. Flea, Hillel en Irons hadden samen met ook Alain Johannes en Todd Strasma de band Anthym en Kiedis begon zich door hen te interesseren in muziek. Aangemoedigd door zijn docent Engels ontdekte Kiedis zijn talent voor liedjes schrijven. Volgens Kiedis is hij in februari 1983 door zijn vriend Gary Allen gevraagd om samen met Flea, Hillel Slovak en Jack Irons één nummer te spelen in het voorprogramma van Allen. Een dag voor het optreden maakten ze in een hotelkamer het nummer 'Out in LA'.

Kiedis richtte vervolgens het bandje Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem op. Na hun eerste optreden werd de band hernoemd in Red Hot Chili Peppers. Kiedis ontwikkelde zijn eigen stijl van liedjesschrijven en zingen. Hij is tenor, iets waar hij de laatste jaren steeds meer gebruik van maakt in de zachtere, gevoeligere liedjes van de Peppers. Op de eerste albums als "the Uplift Mofo Party Plan" en "Freaky Styley" hanteerde hij een wat rap-achtigere manier van zingen, een kenmerk dat hij heeft meegenomen vanuit zijn rapverleden. Anthony Kiedis' vader is de voorzitter van de Red Hot Chili Peppers Fanclub.

Persoonlijk[bewerken]

Kiedis' grootste hobby naast het muziekmaken is het luisteren naar muziek. Zijn inspiratie haalt hij uit de muziek van onder andere Funkadelic, Stevie Wonder, Lou Reed, Sly Stone, Bob Marley, Jimi Hendrix, Iggy Pop, Led Zeppelin en Defunkt. Voorts houdt Kiedis van surrealistische schilders als Salvador Dalí. Hij houdt verder van basketbal (L.A. Lakers) en wereldreizen maken. Daar haalt hij veel inspiratie vandaan (Around The World). Zijn haardracht is geïnspireerd door die van Andy Warhol.

Kiedis is, net als Hillel Slovak en John Frusciante, twee voormalige gitaristen van de Peppers, meerdere keren verslaafd geweest aan heroïne, maar is mede dankzij de steun van de bandleden al jaren afgekickt.

Zijn vriendin Heather "Nika" Christie, is in oktober 2007 in Los Angeles bevallen van een zoon. Inmiddels is deze relatie verbroken.

In 2004 bracht Anthony Kiedis zijn autobiografie Scar Tissue uit.

Filmografie[bewerken]

Als acteur[bewerken]

 • Chase, The (1994)
 • Point Break (1991)
 • Less Than Zero (1987)
 • Tough Guys (1986)
 • Jokes My Folks Never Told Me (1978)
 • F.I.S.T. (1978)

Als componist[bewerken]

 • MTV Video Music Awards 2000 (2000)
 • Beavis and Butt-head Do America (1996) (nummer "love rollercoaster" )
 • Twister (1996) (nummer "Melancholy Mechanics")
 • Coneheads (1993) (nummer "soul to squeeze")
 • Wayne's World (1992) (nummer "Sikamikanico")
 • Pretty Woman (1990) (nummer "Show Me Your Soul")
 • Say Anything (1989) (nummer)
 • Less Than Zero (1987) (nummer "Fight Like A Brave")
 • Thrashin' (1986) (nummer "Black Eyed Blonde")
 • Tough Guys (1988) (nummer "Set It Straight")

Als onderdeel van de crew[bewerken]

 • Mighty Morphin Power Rangers: The Movie (1995) (als Red Hot Chili Peppers) (1995)

Literatuur[bewerken]